Orbán Viktor is részt vett a prágai, felújított Állami Operaház átadóján

Ünnepélyesen megnyitották vasárnap este a felújított prágai Állami Operát. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett a gálakoncerten Andrej Babis cseh kormányfő meghívására, amelyen Alice Nellis rendezésében megismertette a nézőkkel az épületben működő társulatok történetét.

Orbán Viktort is meghívták a csehek

A magyar miniszterelnök mellett jelen voltak más külföldi politikusok és a prágai diplomáciai képviseletek vezetői is, írja a HVG az MTI-re hivatkozva.

A külföldi vendégek az ünnepi megnyitó előtt közösen megtekintették az operaház felújított épületét. A restaurált színház megnyitására az épületben megtartott első előadás 132. évfordulóján került sor.

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a Wilson vasúti főpályaudvar között álló épület a 2017 tavaszán elkezdődött munkák során teljes egészében megújult és korszerű műszaki berendezéseket kapott. A felújítás költségét eredetileg mintegy 900 millió koronára (11,34 milliárd forint) tervezték, de végül is a költségek 1,35 milliárd koronát tettek ki (17 milliárd forint).

orbán viktor prága operaház
Prága, 2020. január 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4) és Andrej Babis cseh kormányfõ (j3) megtekinti a felújított cseh Állami Opera épületét Prágában az ünnepélyes megnyitó elõtt 2020. január 5-én. Jobbról Monika Babisová, Andrej Babis cseh kormányfõ felesége (j2) / Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A prágai Állami Opera az első olyan, állami kézben lévő nagy színház Csehországban, amelyet az 1989-es rendszerváltozás után teljes mértékben felújítottak és korszerűsítettek. A Nemzeti Színház részeként működő Állami Opera épületét legutóbb a 20. század hetvenes éveiben újították fel.

Az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket.

Orbán Viktor jelenlétében adták át a megújult Csiky Gergely színházat

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a színház igazgatója az Orbán Viktor kormányfő jelenlétében megtartott eseményen azt mondta, a teátrum célja, hogy tartósan meghatározó szereplője legyen a magyar színházi életnek. Olyan intézményként működjön, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes elvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet.

Lapozz a következő oldalra a fotógalériáért!

Orbán Viktor társaságában adták át az Állami Operaházat

A fotók tanúsága szerint jókedvűen fogadta a meghívást a magyar kormányfő.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból