Eladható manapság olyan mozgóképes produktum, amiben egy árva mondat nem hangzik el? A Szamuráj Jack alkotóinak őskorba kalauzoló sorozata pont erre tesz kísérletet. A Primal kegyetlen utazás, a modern animáció egyik ékköve. 

Feszültségtanulmány

Genndy Tartakovsky felel több, olyan mára klasszikussá vált, Cartoon Netwok-ön futó rajzfilmért, mint a Dexter laboratóriuma, a Pindúr pandúrok vagy a Szamuráj Jack. Új, felnőtteknek szánt sorozata, a Primal nevéhez híven az őskorba kalauzol. Egy ősember elveszti családját, és társra lel egy dinoszauruszban. Együtt küzdenek tovább.

Tartakovsky mestere az animációnak. Művészete a dialógusokon túl jóval inkább a mozgásra épít. Atmoszférateremtésében kitüntetett szerepe van a környezet ábrázolásának. Igyekszik a nézőt lelassítani, és a figyelmét fókuszáltabbá tenni.

Ebben fő támasza a mereven pásztázó kamera és a robotikus megkomponáltsága a képernyőn zajló eseményeknek. Az Any-Mation elemzése kiemeli a várakoztatást is, mint olyan akcióra kihegyezett művek fontos elemét, ami a Jó, a Rossz és a Csúf végső leszámolási jelenetének is sajátja.

Primal Tartakovsky Sorozat 3
Primal / Fotó: Adult Swim

A türelmesen mozgó kamera, és a szereplők feszültsége átragad a nézőre is. Pont ezért tud katarzisként hatni, amikor a Szamuráj Jackben rosszakarói a főhősre vetik magukat

Egy kontrollmániás zseni

Tartakovsky azon filmesek közé tartozik, akik szeretnek műveik minden része fölött irányítást gyakorolni. A kompozíciók centinként való kiszámítottsága a Primal esetében is abszolút szemet szúr.

Primal Tartakovsky Sorozat 2
Primal / Fotó: Adult Swim

A lassúság jóval inkább dinamikussá teszi az akciót. A cső végén elszorított ujj addig hagyja nőni a nyomást a slagban, amíg az kész ki nem törni, hogy tartalma elárasszon mindent. Ez a fajta vizuális gondolkodás a legremekebb képregényrajzolók sajátja.

A 300 című művet rajzoló Frank Miller ugyancsak nagy hatást gyakorolt Tartakovskyra. Nem meglepő, hogy a Primalhez a 300-ból készült film zeneszerzője, Tyler Bates adja a hangaláfestést.

Az összkép kegyetlen lett: törzsi dobok, elektromos gitár, köztük a sötéten durmoló szintetizátor a habarcs.

Az utolsó utáni némafilmes

Az öt részes sorozat túlélésről és kényszerszövetségből formálódó barátságról mesél. A helyszínek változatosak: trópusi dzsungel, tundra és sivatag. A harc véres: csontok törnek és végtagok szakadnak le a tombolás alatt.

Primal Tartakovsky Sorozat 4
Primal / Fotó: Adult Swim

A Primal sosem volt faunát mutat be: mamutok, dinoszauruszok, óriási denevérek és ősemberek népesítik be világát. A célja nem is a hitelesség. Ez a sereglet sokkal közelebb áll az Elveszett világhoz, vagy King Kong szigetéhez.

Kiemelendő, hogy több állat, bár megmarad vadnak, mégis olyan komplexitású érzelmeket produkál, mint főhősünk. A mamutok temetési ceremóniája a sorozat egyik csúcspontja.

Őskori sziklarajzokat pusztított el az amazonasi tűzvész

Kőkorszaki sziklafaragásokat rongált meg és pusztított el Santa Cruz területén az amazonasi erdőtűz. Danilo Drakic régész szerint a nemzet örökségét jelentő műalkotások kormozottak lettek, megrepedtek a sziklák a hő hatására. A pontos károkat egyelőre nem sikerült megállapítani tekintve, hogy még nem sikerült elfojtani a lángokat.

A sorozat sava-borsát az a bravúr adja, hogy egyetlen mondat sem hangzik el benne.  A szótlanság egy percig sem kelt hiányérzetet. Tartakovsky és stábja remekül ért ahhoz, hogy egy legörbülő szájjal annyi érzelmet közöljön, amire olykor színpadi színészek sem képesek.

A figyelem húrját úgy feszítik meg az alkotók, hogy az arcok rezdülése célba ér. Létrehozza azt a komplex tudást, amely nem igényli a szavakat. Itt térünk vissza a kontrollmániához. Ha a gesztusok, a mozgás, a környezet a hangok kevésbé lennének precízen kivitelezve, erre képtelen lenne a Primal.

A részek megtekinthetőek az Adult Swim kínálatában, ahol az idehaza népszerű Rick and Morty is fut.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.