Megjelent a Puma Danger zenekar második, Circadian Rhythm című nagylemeze. Az album koncepciója az élőlényekbe kódolt ciklikusságot, a különböző biológiai és fiziológiai folyamatok időbeli változását és ismétlődését állítja párhuzamba a lemez hangulati változásaival.

Úgy folynak le a dalok, mint ciklusok a testedben

A dalok sorrendje és azok tematikája a természetben és az emberi szervezetben megfigyelhető, egy napon belül lezajló ciklus ívét tükrözik – olvasható a ContextUsnak eljuttatott, a zenekar által írt közleményben. Az immáron hatéves Puma Danger riffközpontú zenéjével gyorsan felhívta magára a figyelmet: megnyerték a KERET nevű blog Kikeltető tehetségkutatóját és bekerültek az Index dalversenyébe is. Állandó résztvevői az underground fesztiváloknak is, mint például a Middlemist Red által grundolt Vanishing Point vagy épp a Bánkitó Fesztivál.

Puma Danger Foto 2
Puma Danger / Fotó: Sutus Fani

A főként sivatag ihlette stoner elemekből építkező, valamint kisérletező dalszerkezetekkel, erősen modulált elszállásokkal operáló ötösre nagy hatással van a garázsrock újhullám fuzzos hangzása. Az egységes megszólalást eddig a Glass Echoes & Cozy Cabanas című bemutatkozó EP-vel és egy kritikailag elismert, az underground zenei élet képviselői által egyhangúlag éljenzett Sun Pitcher lemezükkel prezentálták 2015-ben.

Puma Danger – Sun Pitcher (Full Album)

00:00 – Desert Creatures 04:12 – Sicily 08:36 – Love Untrue 12:51 – Planetary Motion 16:13 – Black Lady 19:12 – Dreamin 25:50 – Ode To The Naive 29:59 – Moon…

Az új lemez felvételeit a Record Low stúdióban rögzítették Puha Szabolcs hangmérnök segítségével, a keverés és a masztering feladatait pedig Zwickl Ábel látta el. A lemez külső producer bevonása nélkül, a zenekar tagjainak elképzelései alapján készült, az alkotói folyamat és az utómunka során törekedtek a korábbiakhoz képest egyértelműbb hangzásvilág kialakítására, a hangszerelés tekintetében azonban sokrétűbb megoldásokat kerestek. Emellett közreműködőként több számban is feltűnik a No Eves zenekar énekese, Nyőgér Ádám. A borítót egy, a tagok által nagyra tartott képzőművész, Keresztesi Botond készítette.

Tematizálták a lemez hangulatainak hullámzását

A lemez hosszú alkotói folyamat eredménye – olvasható a közleményben. A Circadian Rhythm elkészítésére nagy hatással volt a zenekar felállásában bekövetkezett változás is. Két éve új dobos (Kálmán Dulity) csatlakozott hozzájuk, ennek köszönhetően egy újabb dallamhangszer került a dalszerzési és hangszerelési folyamatba.

Ezzel egyidőben a csapat a gitárok mellett bátran kísérletezett a szintetizátorokkal is, amelyek az új lemezen a korábbiakhoz képest nagyobb szerephez jutottak.

A tagok széles skálán mozgó zenei ízlésének eredményeként egy színes, különböző hangulatokat felvonultató anyag született, amelyet a múltbeli megjelenésekhez képest letiszultabbnak mondható hangzással és a lemez hangulati hullámzásának tematizálásával igyekeztek egységes egésszé kovácsolni.

Puma Danger – Circadian Rhythm (Full Album, 2020)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Circadian Rhythm dalai először szeptember 11-én hallhatóak élőben az Akvárium Klubban, ahol a Puma Danger a Fran Palermo zenekar lemezbemutató-koncertjének vendége lesz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk