Az emberi jogokért harcoló Pussy Riot tagja, Marija Aljohina két évre börtönbe kerülhet az Alexej Navalnij mellett szervezett országos tüntetésekben betöltött szerepe miatt.

Békés tüntetők ellen rendőri erőszak

Még a múlt hétvégi (január 23-i) első Putyin-ellenes tüntetésen tartóztatták le a Pussy Riot zenekarból ismert Marija Aljohinát aktivista társaival, Luszija Steinnel és Viktoria Narakszával együtt, írja a Dazed.

Marija Aljohina Pussy Riot Putyin Alexej Navalnij
Marija Aljohina, a Pussy Riot tagja / Fotó: Getty Images

Aljohinát akár két év börtönbüntetésre is ítélhetik a járványügyi és egészségügyi szabályok megszegése miatt.

Mása Aljohinát még mindig fogva tartják. Két év börtönbüntetésre is számíthat, amiért a közösségi oldalakon arra biztatta az embereket, hogy menjenek el tüntetni. Ez Putyin Oroszországa. Semmi mást nem tudnak, csak folyton folyvást bebörtönzik a Pussy Riot tagjait

– írta az együttes a Twitteren.

Kapcsolódó cikk

Aljohina is aközött a több mint 3000 ember között volt, akiket a rendőrség szombaton letartóztatott, mert kiálltak Alexej Navalnij ellenzéki politikus szabadon engedése mellett.

Дворец для Путина. История самой большой взятки

Текст расследования со всеми документами здесь https://palace.navalny.com/Это видео Навальный записал до своего возвращения в Россию, но мы сразу договорилис...

Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb kritikusát akkor tartóztatták le, amikor a majdnem végzetes mérgezését követően, január 17-én visszatért Berlinből Oroszországba. Két napra rá tette közzé Navalnij stábja azt az azóta virálissá vált, közel kétórás tényfeltáró videót, amely Putyin hatalomra kerülését, korrupt rendszerének kiépítését és fényűző, titkos palotáját mutatja be.

Putyin hatalmára veszélyes a Pussy Riot

A Meduza orosz hírportál szerint a biztonságiak házkutatást tartottak Aljohina és Navalnij felesége, Julija lakásában, akit az ellenzéki politikus ügyvédjéhez hasonlóan szintén letartóztattak.

A Pussy Riot által alapított médiacég, a Mediazona szerint mindkét nőt házi őrizetben tartották a január 31-i újabb Putyin-ellenes demonstrációk előtt. A Mediazona főszerkesztőjét akkor tartóztatták le „felbujtás” címén, amikor kisgyermekével sétált.

Nadya Tolokonnikova at Lawrence's Last Word, MSNBC: Pussy Riot's Masha faces jail, Navalny, protests

28 january, 2021: Nadya talks with Lawrence O'Donnell on protests in Russia, Putin and a new arrest of Pussy Riot's Masha Alekhina. Subscribe for the latest ...

Aljohina 2020 decemberében szintén részt vett azon a rendőri brutalitás elleni tüntetésen, amely után a Pussy Riot tagját, Rita Flores-t húsz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Októberben pedig társaival orosz kormányzati épületekre tűztek szivárványos zászlókat tiltakozásul a rezsim LMBTQ+ közösség elleni bánásmódja miatt.

Kapcsolódó cikk

2012-ben Aljohinát két év börtönre ítélték két társával, Jekatyerina Szamuceviccsel és  Nagyezsda Tolokonnyikovával „vallási gyűlöletből elkövetett rongálás” miatt, ami csak arra sarkallta, hogy a fogvatartottak jogaiért is kiálljon. Tolokonnyikova a csapat közösségi oldalán közzétett egy videót arról is, hogy mit tehetnek a civilek, ha letartóztatja őket a rendőrség a tüntetéseken.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk