Követem Közélet Putyin aláírta azt a törvényt, ami bármikor levághatja az...

Putyin aláírta azt a törvényt, ami bármikor levághatja az oroszokat az internetről

Promóció

Most már hivatalos: november elsején léphet érvénybe az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy az orosz internetet bármikor levághatják a világhálóról.

Promóció
- Advertisement -

A Duma április 16-án szavazta meg a Sovereign Internet néven ismert törvényjavaslatot. A kérdés innentől kezdve az volt, Vlagyimir Putyin orosz vezető mikor írja alá. Putyin szerdán írta alá a törvényjavaslatot, írja a Financial Times. Ennek fényében a Sovereign Internet november elsején lép hatályba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök / Fotó: Getty Images

A szuverén internet (Sovereign Internet) néven elhíresült törvényjavaslat egy nemzeti domainnévrendszer felállítását írja elő. Tehát egy központi hub létrehozását jelenti, amin keresztül az információ áramolhat. A törvényjavaslat értelmében ezt az információt Oroszországon belül lehetne tartani, így bármikor ellenőrizhetik.

Putyin már 2018 decemerében belengették az internet feletti kontrollt. Ez válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok agresszívebb kiberstratégiát határozott meg a velük hasonlóképpen ellenségesen viselkedő nemzetekkel szemben.

Volt már ilyenre példa: a Cyber Command egy napra lebánította a Kremlhöz köthető orosz trollfarmot, ami az amerikai félidős választásokat akarta befolyásolni. A döntésnek azonban még az orosz kormány szerint sincs többségi támogatottsága: az állami felmérések szerint az oroszok 52 százaléka elutasítja az intranetet és a cenzúrát.

Ezrek harcoltak az internetes szabadságért Oroszországban

A demonstrálók között felszólalt olyan is, aki 1 hónapot töltött börtönben egy Tweet-bejegyzés miatt. Fotográfusok, művészek, és egyáltalán, az átlagemberek élete is teljesen felfordulhat, amennyiben elzárják Oroszországot a külföldi internetes oldalaktól. A javaslat nem új, az elmúlt években az orosz hatóságok szigorítottak az internetes kommunikáción.

Az orosz állampolgárok nem örülnek neki. Korábban egy körülbelül 15 ezres tüntetésen emelték fel a hangjukat a törvényjavaslattal szemben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3