Követem Közélet Pyotr Pavlensky orosz művészt politikai szexvideó-botrány miatt tartóztatták le

Pyotr Pavlensky orosz művészt politikai szexvideó-botrány miatt tartóztatták le

Promóció

Pyotr Pavlensky, az orosz disszidens politikai pornóoldalt szándékozik létrehozni, ami a hatalmon lévők viselkedését mutatná meg.

Hét éve kapott nagy nyilvánosságot Pavlensky

Promóció
- Advertisement -

Az orosz származású művész, Pyotr Pavlensky 2013-ban botrányos performanszával hívta fel magára a figyelmet. A meztelen művész a moszkvai Vörös tér díszburkolatához szegezte herezacskóját.

Van aki vasalja, Pyotr Pavlensky szegeli…/ Fotó: Interfax

Az újabb botrányt azzal okozta, hogy a párizsi polgármester-jelöltről jelentetett meg szexvideót, legalábbis ő vállalta magára. A kérdéses videón a 42 éves, háromgyerekes Benjamin Griveaux az Emmanuel Macron-féle Köztársaság Lendületben párt jelöltje volt. Kormányszóvivői posztjáról azért mondott le, hogy indulhasson a polgármesteri tisztségért.

Több száz tüntető akart betörni a színházba Emmanuel Macron miatt

Az incidens a Bouffes du Nord teátrumnál történt. Az újság azt írja – részben szemtanúk, újságírók és bloggerek által közzétett beszámolók és felvételek alapján -, hogy mintegy száz-kétszáz tüntető gyűlt össze a színháznál, tiltakozva a nyugdíjreform ellen. Emmanuel Macron est au théâtre des Bouffes du Nord ce soir à Paris.

A művész célja ezzel állítólag a politikai kétszínűség leleplezése volt. Griveaux lett volna a következő polgármester-választás egyik jelöltje, de azóta kiesett.

A szexvideó nyilvánosságra hozatala miatt börtönt kaphat

Pavlensky azt állítja, hogy a kompromittáló videó egy Griveaux-val kapcsolatban álló forrástól származik, írja a The Art Newspaper.

[Griveaux] megveti a választóit. Ő volt az egyetlen jelölt, aki a családját is felhasználta a politikai imázsépítéshez. Nagy hazugságot mondott, és nagy hazugsággal folytatta a kampányát

– állítja Pavlensky. A BBC értesülései szerint a letartóztatott művészt nem a videó miatt tartják jelenleg fogva, hanem egy december 31-én Párizsban történt verekedés miatt, ami fegyverrel való visszaélés súlyosbít. A művész nem kommentálta az ügyet.

Benjamin Griveaux / Fotó: Reuters

A francia törvények szerint Pavlensky két év börtönre is számíthat azért, mert olyan szexuális tartalmat hozott nyilvánosságra, amihez nem járult hozzá a résztvevő.

A művész egy olyan politikai pornóoldalt akar létrehozni, ahol a hatalmon lévők viselkedésére koncentrálna.

Griveaux a francia sajtónak azt nyilatkozta, hogy az oldal a magánéletét támadja, amit a családja nem érdemelt meg. Véleménye szerint senkinek sem kellene ilyen zaklatás áldozatává válnia, mint amelyeken ő is átesett: hazugságok, pletykát, névtelen fenyegetések, személyes tartalmakkal való visszaélés és halálos fenyegetés.

5 női performanszművész, akiről tudnod kell – ContextUs

Nehéz definiálni a performanszot, mint művészeti ágat, azonban, ha női képviselőire gondolunk rögtön Marina Abramović és Yoko Ono juthat az eszünkbe. Ugyanakkor a műfaj korai éveit Judy Chicago és Miriam Schapiro indították be a California Institute of Arts feminista művészeti programjával 1971-ben.

Pavlensky 2017-ben kapott politikai menedékjogot. Tavaly, mintegy művészeti előadásként tüzet rakott a Bank of France épülete előtt, hogy így tiltakozzon a bankárok hatalma ellen. Tavaly januárban a francia bíróság gyújtogatás miatt három év börtönre ítélte a performert, két évre felfüggesztve.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3