Pyotr Pavlensky orosz művészt politikai szexvideó-botrány miatt tartóztatták le

Pyotr Pavlensky, az orosz disszidens politikai pornóoldalt szándékozik létrehozni, ami a hatalmon lévők viselkedését mutatná meg.

Hét éve kapott nagy nyilvánosságot Pavlensky

Az orosz származású művész, Pyotr Pavlensky 2013-ban botrányos performanszával hívta fel magára a figyelmet. A meztelen művész a moszkvai Vörös tér díszburkolatához szegezte herezacskóját.

Pyotr Pavlensky
Van aki vasalja, Pyotr Pavlensky szegeli…/ Fotó: Interfax

Az újabb botrányt azzal okozta, hogy a párizsi polgármester-jelöltről jelentetett meg szexvideót, legalábbis ő vállalta magára. A kérdéses videón a 42 éves, háromgyerekes Benjamin Griveaux az Emmanuel Macron-féle Köztársaság Lendületben párt jelöltje volt. Kormányszóvivői posztjáról azért mondott le, hogy indulhasson a polgármesteri tisztségért.

Több száz tüntető akart betörni a színházba Emmanuel Macron miatt

Az incidens a Bouffes du Nord teátrumnál történt. Az újság azt írja – részben szemtanúk, újságírók és bloggerek által közzétett beszámolók és felvételek alapján -, hogy mintegy száz-kétszáz tüntető gyűlt össze a színháznál, tiltakozva a nyugdíjreform ellen. Emmanuel Macron est au théâtre des Bouffes du Nord ce soir à Paris.

A művész célja ezzel állítólag a politikai kétszínűség leleplezése volt. Griveaux lett volna a következő polgármester-választás egyik jelöltje, de azóta kiesett.

A szexvideó nyilvánosságra hozatala miatt börtönt kaphat

Pavlensky azt állítja, hogy a kompromittáló videó egy Griveaux-val kapcsolatban álló forrástól származik, írja a The Art Newspaper.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””][Griveaux] megveti a választóit. Ő volt az egyetlen jelölt, aki a családját is felhasználta a politikai imázsépítéshez. Nagy hazugságot mondott, és nagy hazugsággal folytatta a kampányát[/perfectpullquote]

– állítja Pavlensky. A BBC értesülései szerint a letartóztatott művészt nem a videó miatt tartják jelenleg fogva, hanem egy december 31-én Párizsban történt verekedés miatt, ami fegyverrel való visszaélés súlyosbít. A művész nem kommentálta az ügyet.

Benjamin
Benjamin Griveaux / Fotó: Reuters

A francia törvények szerint Pavlensky két év börtönre is számíthat azért, mert olyan szexuális tartalmat hozott nyilvánosságra, amihez nem járult hozzá a résztvevő.

A művész egy olyan politikai pornóoldalt akar létrehozni, ahol a hatalmon lévők viselkedésére koncentrálna.

Griveaux a francia sajtónak azt nyilatkozta, hogy az oldal a magánéletét támadja, amit a családja nem érdemelt meg. Véleménye szerint senkinek sem kellene ilyen zaklatás áldozatává válnia, mint amelyeken ő is átesett: hazugságok, pletykát, névtelen fenyegetések, személyes tartalmakkal való visszaélés és halálos fenyegetés.

5 női performanszművész, akiről tudnod kell – ContextUs

Nehéz definiálni a performanszot, mint művészeti ágat, azonban, ha női képviselőire gondolunk rögtön Marina Abramović és Yoko Ono juthat az eszünkbe. Ugyanakkor a műfaj korai éveit Judy Chicago és Miriam Schapiro indították be a California Institute of Arts feminista művészeti programjával 1971-ben.

Pavlensky 2017-ben kapott politikai menedékjogot. Tavaly, mintegy művészeti előadásként tüzet rakott a Bank of France épülete előtt, hogy így tiltakozzon a bankárok hatalma ellen. Tavaly januárban a francia bíróság gyújtogatás miatt három év börtönre ítélte a performert, két évre felfüggesztve.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból