Hazugságot terjeszt a Rádió 1 Balázsék műsorával kapcsolatban

A Rádió 1 Balázsék című műsorát valótlan információkkal hirdetik több platformon is.

A Rádió 1 Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János műsora, a Balázsék azzal a spottal kerül hirdetésre, hogy a leghallgatottabb reggeli műsor Magyarországon. Egészen pontosan:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarország leghallgatottabb reggeli műsora, a Balázsék hamarosan folytatódik.[/perfectpullquote]

Naponta többször hallható.

rádió 1 balázsék
Rádió 1 Balázsék műsora

A Media1 járt utána és kérte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által finanszírozott Kantar és M-Meter mérőcégek konzorciuma adatait. Sőt, YouTube-csatornájukon is fellelhető, hiszen ebben a formában kerül fel, valamint a Balázsék Facebook-oldalán is így hidetik magukat.

rádió 1 balázsék sebestyén balázs
Rádió 1 Balázsék műsora a Facebook-oldalukon mint a “Leghallgatottabb reggeli műsor”

A Kantar és az M-Meter által készített kutatás eredményéből egyértelműen kiderül, hogy a legutóbbi elérhető időszakban (2019. március és 2019. május között) biztosan nem felelt meg a valóságnak ez az állítás.

Három rádióműsor is megelőzi a Balázsékat. Az egyik a Retro Rádió, akinek a legnagyobb elérése volt: több mint 1 millió 80 ezer hallgató ebben az idősávban. A dobogó második fokán a Petőfi Rádió (861 ezer), míg a harmadikon a Kossuth Rádió (807) áll.

Az is kiderül a mérésből, írja a lap, hogy a Rádió 1 mindössze 655 ezer főr eléréssel rendelkezett idén március és május között.

Tehát nem csak nem a leghallgatottabb, hanem még a dobogóra sem fért fel Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Vadon János műsora.

rádió 1 balázsék reggeli műsorok adatai
Reggeli rádiós műsorok elérései

A táblázat szerint kétségtelen, hogy népszerű a Balázsék, de ez csak a negyedik helyre elég a képzeletbeli dobogón. Így valótlant állít és hirdet a Rádió 1, megtéveszti a hallgatóit.

Áll a bál Sebestyén Balázs műsora, a Balázsék és a vadászok körül

Kissé leegyszerűsítve ezt mondta Sebestyén Balázs a Balázsék című rádióműsorban annak apropóján, hogy kiderült: egy vadász lőhette ki azt a fokozottan védett európai szürke farkast, amelynek tetemére Nagyvisnyó mellett találtak rá, írja az Index. A vadászkopó valamikor a ’60-as évekbe mászhatott a fa odújába zsákmányát üldözve, és egészen 8,5 méteres magasságig jutott.

A Media1 megjegyzi, hogy 15 és 39 év közötti hallgatók körében valóban a legnépszerűbb a műsor, és Budapestre is érvényes ez az állítás. Azonban a spotjaikban egyáltalán nem szűkítették, a mért adatok mihez képest helyezkednek el kiemelkedő helyen, félrevezetően kommunikálnak. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ha Budapestet is magáva foglalva, Pest megyét néznénk az adatok tükrében, már szintén nem lenne igaz, hogy a leghallgatottabb műsorról beszélünk.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból