A Radiohead tagjai külön-külön is nagyszerű zeneszerzők

2021-ben térnek vissza legközelebb a Radiohead tagjai a szünetről. Addig is érdemes megismerni a bandán kívüli zenei munkásságukat.

„Szünetet” vesz ki a zenekar

Négy éve, 2016-ban adott ki utoljára a Radiohead stúdióalbumot. Az A Moon Shaped Pool akkor kritikai és közönségsikert aratotott. A minőség egyáltalán nem maradt el az előző lemezekhez képest.

Philip Selway radiohead szoloalbum
Philip Selway, a Radiohead dobosa / Fotó: Getty Images

A dobosuk, Philip Selway arról beszélt a brit NME zenei magazinnak, hogy idén eltávolodnak kicsit mindannyian a zenekartól, írja a Dazed. A felszabaduló energiáikat személyes projekteikre szeretnék fordítani. Abból akad is jó néhány.

Fúrótornyok és boszorkányok

A számtalan hangszeren játszani képes Johnny Greenwood klasszikus zenei kiadót alapított. Többek között ő írta a Vérző olaj és a Fantomszál című filmek zenéjét is. Greenwood hangzásvilága különös, olykor diszharmónikus és bátran kísérletező.

Able-Bodied Seamen

Provided to YouTube by Nonesuch Able-Bodied Seamen · Jonny Greenwood The Master: Original Motion Picture Soundtrack ℗ 2012 Nonesuch Records Inc., a Warner Mu…

Alkotói munkásságára olyan zenészek hatottak, mint Krzysztof Penderecki, aki a hirosimai bombáról is írt dalt.  Greenwood szerint a rockbandákról és a klasszikus zenéről ugyanazon logika mentén érdemes gondolkodni.

A Radiohead együttes elérhetővé teszi lemezeit online könyvtárában

A Radiohead együttes elérhetővé teszi lemezeit online könyvtárában A Radiohead rajongói január 20-tól regisztrálhatnak az online könyvtárba, ahol rendszerezve megtalálhatják a korábbi albumokat, és hozzáférhetnek az együttes lemezeihez kapcsolódó anyagokhoz. A fanok első alkalommal tölthetnek le korábban elérhetetlen zenei csemegéket is, mint amilyen a 1992-es debütáló Drill című középlemez, a 2005-ben megjelent jótékonysági válogatás az I Want None of This.

Thom Yorke, a frontember idén adta ki legújabb szólóalbumát. Az ANIMA egy igazi hideg, elektronikus merengés lett. A Suspiria című 2018-as horror egy olyan berlini tánciskolába kalauzolja a nézőket, ahol boszorkányok oktatnak. Yorke volt a felcsendülő számok mögötti komponista.

Thom Yorke – Has Ended

Taken from Suspiria (Music for the Luca Guadagnino Film) – out now on XL Recordings: http://x-l-r.co/suspiria Animation by RUFFMERCY

Ed O’Brien gitáros ugyancsak szólókarrierbe fogott. Új számát a mormogó basszus, az eksztázisba torkolló dinamika teszi figyelemre méltóvá. A Brasil klipje vizualitását tekintve is rendkívül érdekes.

EOB – Brasil

Listen to ‘Earth,’ the new album by EOB (Ed O’Brien of Radiohead) here: https://EOB.lnk.to/EarthID Shop the official EOB store: https://EOB.lnk.to/storeID Directed by Andrew Donoho Produced by Ian Blair and JP Lopez-Fonseca 3D Fractal Animation by Julius Horsthuis Follow EOB: http://www.twitter.com/eobofficial http://www.instagram.com/eobofficial http://www.facebook.com/eobbandofficial http://www.eobmusic.com Music video by EOB performing Brasil.

Aggodalomra tehát semmi ok. Ha nem is a zenekar neve alatt, de senki nem maradt és nem is fog hallgatni való nélkül maradni. Érdemes felfedezni a tagok egyszemélyes munkáit is, ha eddig még nem tettük.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból