Az Európai Bizottság a héten közzétett rákellenes stratégia keretében a radiológiai és nukleáris technológia biztonságos gyógyászati alkalmazását támogató cselekvési tervet mutatott be.

Az ionizáló sugárzás terápiás alkalmazása

A terv célja, hogy az uniós lakosság a legmagasabb szintű biztonsági előírásoknak megfelelő, kiváló minőségű orvosi radiológiai és nukleáris technológiákra hagyatkozhasson.

Daganatos Megbetegedes Rakkutatas Sugarkezeles Sugarterapia Radiologia
Tüdőrák Daganatáról Készült Szuperközeli Felvételi / Fotó: Getty Images

Mint Sztella Kiriákidisz, az unió egészségügyért felelős biztosa elmondta, az EU stratégiájának egyik célja, hogy 2025-re az unió lakosságának 90 százaléka nehézségek nélkül hozzáférhessen az olyan szűrővizsgálatokhoz, amelyek által a rákos megbetegedés még a kóros elváltozás korai állapotában felismerhetővé válik. Ehhez azonban biztonságos és jó minőségű sugártechnológiára van szükség.

A radiológiai és nukleáris technológia gyógyászati előnyei

A cselekvési terv intézkedéseinek keretében az EU előmozdítaná az új radioizotópok és gyártási módszerek kifejlesztésének és bevezetésének felgyorsítását, amely segítene megőrizni az unió globális vezető szerepét az orvosi célú radioizotópokkal való ellátásban.

Uniós kezdeményezést indít el továbbá az ionizáló sugárzás terápiás alkalmazásának minőségére és biztonságosságára vonatkozóan, illetve nukleáris és sugártechnológiával kapcsolatos kutatási ütemterv dolgoz ki. Az ionizáló sugárzás olyan sugárzás, amelyben terjedő részecskéknek elegendő energiája van a velük kölcsönhatásba lépő atomok és molekulák ionizációjához. Az ionizáció abból áll, hogy egy atomból (vagy molekulából) teljesen eltávolítunk egy vagy több elektront. Lényeges, hogy a kisebb energiájú sugárzás még nagyobb fluxus mellett sem képes az ionizációra. A nagy fluxusú ionizáló sugárzás roncsolja az élő szervezeteket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet