Másolatban újra látható eredeti helyén Raffaello egyik fő műve, a Mária eljegyzése

Raffaello Sanzio egyik leghíresebb festménye, a Mária eljegyzése, annak másolata több millió pixelből áll.

21 évesen festette Raffaello

Az eredetivel megegyező minőségű másolatban, bő két évszázad után újra látható eredeti helyén, egy umbriai falu templomában Raffaello Sanzio egyik leghíresebb festménye, a Mária eljegyzése (Lo Sposalizio della Vergine) oltárkép, amely jelenleg a milánói Brera-képtárban található, írja a Corriera Milano.

Raffallo Maria Eljegyzese Brera Keptar
Raffaello Sanzio Mária eljegyzése című festménye a milánói Brera képtárban / Fotó: Getty Images

A nagy reneszánsz művész, Raffaello 1504-ben, 21 évesen festette a Cittá di Castelló-i Szent Ferenc-templomba, az Albizzini-család kápolnájába a Mária és József eljegyzését ábrázoló oltárképet, amely 1789-ben Napóleon katonáinak zsákmánya lett, majd a híres milánói képtárba került.

Több millió pixelből áll

Az alkotó halálának 500. évfordulója alkalmából háromdimenziós technológiával elkészítették a kép rendkívül nagy felbontású másolatát, a készítők megfogalmazása szerint a klónját, amely a festmény legapróbb részletein, köztük az ecsetvonásokon, repedéseken, tökéletlenségeken túl visszaadja a kép anyagszerűségét is az úgynevezett gigapixel + 3d-technikának köszönhetően.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A „klónozást” végző Haltadefinizione és Franco Cosimo Panini Editore olasz cégek szerint a több millió pixelből álló, 1,13 terabájt méretű másolat „vizuálisan azonos az eredetivel”. A legendás festmény „visszatérését” szerdán este fény- és hangjátékkal, Raffaello képének a Szent Ferenc-templom homlokzatára való kivetítésével ünneplik az umbriai településen.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból