Elhunyt az izraeli titkosszolgálat kémlegendája, aki elkapta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt

Elhunyt Rafi Eitan kém, aki az izraeli titkosszolgálat egyik nagy legendájának számított. Az ő irányításával kapták el a náci háborús bűnös Adolf Eichmannt.

Rafi Eitan kém létfontosságú szerepet töltött be az izraeli titkosszolgálat életének korai éveiben. 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amivel elfogták az Argentinában bújkáló náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. Elfogását követően Eichmannt Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték majd felakasztották.

rafi eitan 71bcb471 8c7f 4319 aed1 f78dd359949 resize 750
Rafi Eitan kém, aki levadászta Adolf Eichmannt / Fotó: Alchetron

2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban már teljesen más jellegű feladatokkal foglalkozott, nyugdíjügyi miniszter is volt.

3 milliárdért váltaná ki a náci sötét múltját Németország egyik leggazdagabb családja

A Calgon vízlágyítótól a Jacobs kávén át a Gucci parfümig világszerte ismert márkák sorát egyesítő JAB Holdingot ellenőrző família 2014-ben bízta meg Paul Erker gazdaságtörténészt, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzorát a családtörténet nácizmus kori fejezetének megírására. Először a Bild vetette fel, hogy a JAB Holdingot tulajdonló Reimann család két tagja is orosz és francia hadifoglyokat dolgoztatott.

Rafi Eitan egy Tel Aviv-i kórházban halt meg, 92 éves volt, írja a HVG.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból