Raluca Arnautu Juan Miró művészi világába kalauzol minket

Raluca Arnautu alkotásai olyan fantasztikus antropológiai világba kalauzolják a nézőt, amely Marx Ernst, Victor Brauner vagy Juan Miró művészi világához hasonlatos.

Az egykori tündérmesék és legendák szimbólumait (farkast, sárkányt, sast, sarki medvét, halat vagy macskát) ábrázoló karakterek egyfajta technikai és szellemi kollázsának erőteljes érzelemvilágában szinte eggyé válik az álom a valósággal.

Raluca Arnautu installációi szürrealista tárgyakra emlékeztetnek. Minden tárgy, függetlenül attól, hogy az egy rajzszög, egy régi bársonyszalag vagy töredék egy képzeletbeli rajzból, egy történetet mesél el.

A művész alkotásaiban megjelenő végtelen fantázia egy olyan fantasztikus univerzumot képez az objektumban, amelyben a különböző anyagok sokasága, valamint a struktúrák és az anyag szokatlan társítása szinte éteri.

Image1
Raluca Arnautu: Deconstruktion

Raluca Arnautu zoomorfikus galaxisában a más-más világokból származó állatok összekeverednek, átméreteződnek, átalakulnak és megváltoznak. A karakterek össze-vissza kalandozva próbálják megtalálni helyüket a világban, hogy békében élhessenek.

Az összképet szinte lehetetlen egyszerűen megfogalmazni.

Passzív, de mégis állást foglal, egy tétova valóságra vagy az „igaz” fogalmára való rámutatással teremt alternatív, párhuzamos univerzumot.

Image2
Raluca Arnautu: Deconstruktion

Raluca Arnautu művészi világát egy egész, a saját fantáziájában megfoganó természetfeletti bestiárium lakja, amiben az alkotó a realitást meghaladó szintetikus és szinkretikus képpel egy fantasztikus univerzumot hoz létre.

A nézőt lenyűgözi ez az elbűvölő kozmosz, ahol hallja a suttogást, a zajt és lát egy enyhén ijesztő pajkos gibbont is.

(Diana Dochia ismertetője)

Facebook-esemény: ITT

A kiállítást megnyitja: Mirela Giacomel kurátor

Megnyitó: 2018. augusztus 30., 18 óra

A kiállítás megtekinthető: 2018. szeptember 22-ig, kedd és szombat, 13-18 óra között

Helyszín: Kahan Art Space, Budapest

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból