Követem Közélet Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kitiltottak Romániából egy magyarul és románul...

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kitiltottak Romániából egy magyarul és románul is publikáló francia nyelvészt

Promóció

A Román belügyminisztérium nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kitiltotta Romániából a Kolozsváron élő magyarul és románul is publikáló Raoul Weiss francia nyelvészt, az erdélyi táncházmozgalom lelkes tagját – közölte hétfőn a Kolozsvári Rádió. 

Promóció
- Advertisement -

A telefonon elért Raoul Weiss jelenleg Budapesten tartózkodik, onnan nyilatkozott az MTI-nek. Elmondta: október 24-én repülővel érkezett vissza Romániába, ám a kolozsvári repülőtéren nem engedték belépni az országba. A kezébe adott belügyminisztériumi közigazgatási határozatból kiderül: szeptember 13-án döntöttek az öt évre szóló kitiltásáról. A román hatóságok közölték: olyan cselekedetek alapján tiltották meg a Romániába való belépését, amelyek “valós, aktuális és súlyos fenyegetést jelentenek a romániai jogrendre, társadalmi, gazdasági és politikai egyensúlyra és stabilitásra, mely a szuverén, egységes, független és oszthatatlan román nemzetállam létéhez és fejlődéséhez, valamint a közrend megőrzéséhez szükséges”. 

Raoul Weiss nevetségesnek tartotta, hogy a román belügyminisztérium nemzetbiztonsági kockázatot lát tevékenységében. Kijelentette: előbb adminisztratív úton, majd ha így nem megy, bírósági úton próbálja elérni a kitiltásáról hozott határozat megsemmisítését. 

Raoul Weiss publicisztikáival „felidegesítette” a román (mély)államot / Fotó: Raoul Weiss hivatalos Facebook-oldala

“Mivel tudtam volna veszélyeztetni Románia biztonságát? Versekkel? Nyelvtani elemzésekkel?” – tette fel a kérdést. Hozzátette: el tudja viszont képzelni, hogy jó néhány román belügyminisztériumi alkalmazottnak nem esett jól egy-egy elemzése, publicisztikai írása. Az általa tárgyalt kényes témák között megemlítette: nemzetközi visszhangot adott annak a román sajtóban is jelen levő gyanúnak, hogy az utóbbi években számos romániai utcai megmozdulás mögött egyes civil szervezeteken keresztül megnyilvánuló külföldi érdekek, másrészt pedig belügyi demokráciaellenes manőverek állnak. 

Tavaly egy tényfeltáró román portál azt közölte, hogy Raoul Weiss a szerzője azoknak a Visegrád Post portálon megjelenő romániai témájú írásoknak, amelyeket Modeste Schwartz álnéven jegyeznek. 

Raoul Weis elmondta: csak francia állampolgársággal rendelkezik. Kolozsváron korábban kávéházat működtetett, jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) nyelvész doktorandusza. Egy év múlva tervezte megvédeni az összehasonlító nyelvészetből készülő doktori dolgozatát. Román nyelven regényt, magyarul verseket, franciául publicisztikákat, filozófiai eszmefuttatásokat publikált. Bevallása szerint műfordításokból, kiadói tevékenységből tartja fenn magát. 

Az MTI kérdésére megjegyezte: a hobbijának tekintett táncházmozgalomhoz való kötődése tette, hogy az elmúlt éveket többnyire Erdélyben töltötte. “Remélem nem azért tiltottak ki az országból, mert rosszul táncolok” – jegyezte meg tréfásan. 

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3