Az először Kínában megjelent koronavírus komoly rasszizmussal kapcsolatos problémákat vetett fel. Több ázsiai is áldozatul esett a fizikális és verbális bántalmazásnak, mintha tehetnének a járvány pusztításaiért. 

Sértő és veszélyes

A koronavírus megjelenését követően, ami először Wuhanban ütötte fel a fejét december közepén, az ázsiaiak gyorsan rasszista vádak kereszttüzébe kerültek. New Yorktól egészen Los Angeles-ig ártatlan ázsiai-amerikaiak lettek zaklatás és bántalmazás áldozatai, mintha ők tehetnének arról, hogy a COVID-19 végigsöpört a világon. 

Koronavirus Azsiai Emberek Bantalmazas
Rengeteg Ázsiai Származású Ember Kerül Bántalmazás Áldozatává A Koronavírus Miatt / Fotó: Getty Images

Március közepe óta 1400 ázsiai-amerikait tartanak számon, aki gyűlölet bűncselekménynek esett áldozatul a Stop AAPI Hate jelentése szerint. Mindez magába foglalja a verbális bántalmazást, a munkahelyi diszkriminációt és a fizikai abúzust is. Az esetek nagy részében az ázsiaiakat leköpik vagy leköhögik, ami nemcsak sértő, de egészségügyi szempontból is veszélyes. 

Kettős védelem kell

Sarah Dinh, a 27 éves portlandi gyógyszerész hallgató Instagramon osztotta meg tapasztalatát, miszerint egy bevásárlóüzletben két lány a pólójukat maszkként használva takarták el az arcukat, amint a közelébe értek. A vietnámi Dinh teljesen egészséges és nem érti, hogy ő miért részesül negatív megkülönböztetésben, vagy miért van szükség olyan megszólásokra, mint, hogy “takarodj vissza, ahonnan jöttél és tartsd meg magadnak a koronavírust”. 

Meghalt koronavírusban Luis Sepúlveda chilei sztáríró

A 70 éves író február 29-én került kórházba tüdőgyulladással, néhány nappal azután, hogy hazatért egy művészeti fesztiválról Portugáliából. Ő volt az első, akinél diagnosztizálták a fertőzést Asztúria tartomány területén, írja a The Guardian .

És ha azt gondoljuk, ilyenfajta tiszteletlenség és embertelen viselkedés hivatalos intézményekben nem fordulhat elő, tévednünk kell. Pár héttel azelőtt, hogy az első koronavírusos esetet regisztrálták az Egyesült Államokban, a 19 éves June Kitahara kapott egy emailt, amiben egy kép volt látható. Manhatten egyik iskolájának könyvtárába ugyanis fehér krétával firkantották fel a táblára a következő rasszista üzenetet: 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wuhani vírus izolációs terület, maradjanak távol![/perfectpullquote]

Kitahara arról is beszámolt az i-D Vice-nak, hogy az emailt pont akkor kapta, amikor az internetre kikerült egy felvétel egy csoport New York-i férfiról, akik egy ázsiai nőt nyilvánosan aláztak meg és nevezték fertőzött k_rvának. Kitahara a rasszizmus ellen kétszeres felszereléssel védekezik: nemcsak maszkot vesz fel, hogy megakadályozza a betegség terjedését, de napszemüveget és kapucnit is, hogy ne tegye ki magát a gyűlöletnek. 

Kutatók dallamokká alakították a koronavírus tüskéinek proteinjeit

A koronavírus gazdaságra, politikai életre, társadalomra és egészségügyre gyakorolt hatását képtelenség figyelmen kívül hagyni. Ugyan reménykedünk benne, hogy a fertőzés ellenszerére mielőbb sikerül rátalálnunk, egyelőre komoly következményekkel kell szembenéznünk. Azonban arról kevés szó esik, hogy milyennek hallható a koronavírus. Itt pedig nem a köhögésről, a sípoló tüdőkről és ziláló lélegzetvételekről van szó, hanem valami sokkal megnyugtatóbbról.

Érdekes adalék, hogy a STOP AAPI Hate szerint az antiázsiai kampány áldozatainak 60%-a nem is Kínából származik, hanem teljesen más területekről. Fontos kiemelni, hogy a rasszizmus elleni küzdelem nemcsak az ázsiai népek, hanem számos további etnikum védelme érdekében is szól. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet