Az először Kínában megjelent koronavírus komoly rasszizmussal kapcsolatos problémákat vetett fel. Több ázsiai is áldozatul esett a fizikális és verbális bántalmazásnak, mintha tehetnének a járvány pusztításaiért. 

Sértő és veszélyes

A koronavírus megjelenését követően, ami először Wuhanban ütötte fel a fejét december közepén, az ázsiaiak gyorsan rasszista vádak kereszttüzébe kerültek. New Yorktól egészen Los Angeles-ig ártatlan ázsiai-amerikaiak lettek zaklatás és bántalmazás áldozatai, mintha ők tehetnének arról, hogy a COVID-19 végigsöpört a világon. 

Koronavirus Azsiai Emberek Bantalmazas
Rengeteg Ázsiai Származású Ember Kerül Bántalmazás Áldozatává A Koronavírus Miatt / Fotó: Getty Images

Március közepe óta 1400 ázsiai-amerikait tartanak számon, aki gyűlölet bűncselekménynek esett áldozatul a Stop AAPI Hate jelentése szerint. Mindez magába foglalja a verbális bántalmazást, a munkahelyi diszkriminációt és a fizikai abúzust is. Az esetek nagy részében az ázsiaiakat leköpik vagy leköhögik, ami nemcsak sértő, de egészségügyi szempontból is veszélyes. 

Kettős védelem kell

Sarah Dinh, a 27 éves portlandi gyógyszerész hallgató Instagramon osztotta meg tapasztalatát, miszerint egy bevásárlóüzletben két lány a pólójukat maszkként használva takarták el az arcukat, amint a közelébe értek. A vietnámi Dinh teljesen egészséges és nem érti, hogy ő miért részesül negatív megkülönböztetésben, vagy miért van szükség olyan megszólásokra, mint, hogy “takarodj vissza, ahonnan jöttél és tartsd meg magadnak a koronavírust”. 

Meghalt koronavírusban Luis Sepúlveda chilei sztáríró

A 70 éves író február 29-én került kórházba tüdőgyulladással, néhány nappal azután, hogy hazatért egy művészeti fesztiválról Portugáliából. Ő volt az első, akinél diagnosztizálták a fertőzést Asztúria tartomány területén, írja a The Guardian .

És ha azt gondoljuk, ilyenfajta tiszteletlenség és embertelen viselkedés hivatalos intézményekben nem fordulhat elő, tévednünk kell. Pár héttel azelőtt, hogy az első koronavírusos esetet regisztrálták az Egyesült Államokban, a 19 éves June Kitahara kapott egy emailt, amiben egy kép volt látható. Manhatten egyik iskolájának könyvtárába ugyanis fehér krétával firkantották fel a táblára a következő rasszista üzenetet: 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wuhani vírus izolációs terület, maradjanak távol![/perfectpullquote]

Kitahara arról is beszámolt az i-D Vice-nak, hogy az emailt pont akkor kapta, amikor az internetre kikerült egy felvétel egy csoport New York-i férfiról, akik egy ázsiai nőt nyilvánosan aláztak meg és nevezték fertőzött k_rvának. Kitahara a rasszizmus ellen kétszeres felszereléssel védekezik: nemcsak maszkot vesz fel, hogy megakadályozza a betegség terjedését, de napszemüveget és kapucnit is, hogy ne tegye ki magát a gyűlöletnek. 

Kutatók dallamokká alakították a koronavírus tüskéinek proteinjeit

A koronavírus gazdaságra, politikai életre, társadalomra és egészségügyre gyakorolt hatását képtelenség figyelmen kívül hagyni. Ugyan reménykedünk benne, hogy a fertőzés ellenszerére mielőbb sikerül rátalálnunk, egyelőre komoly következményekkel kell szembenéznünk. Azonban arról kevés szó esik, hogy milyennek hallható a koronavírus. Itt pedig nem a köhögésről, a sípoló tüdőkről és ziláló lélegzetvételekről van szó, hanem valami sokkal megnyugtatóbbról.

Érdekes adalék, hogy a STOP AAPI Hate szerint az antiázsiai kampány áldozatainak 60%-a nem is Kínából származik, hanem teljesen más területekről. Fontos kiemelni, hogy a rasszizmus elleni küzdelem nemcsak az ázsiai népek, hanem számos további etnikum védelme érdekében is szól. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.