Módosítja a rasszizmus jelentését magyarázó szócikkét a Merriam-Webster amerikai értelmezőszótár egy Missouri államban élő afroamerikai nő megkeresése nyomán, aki szerint a szó jelenlegi definíciója nem tér ki a színes bőrű emberek rendszerszintű elnyomására.

George Floyd hagyatéka

„Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is” – írták a 189 éves múltra visszatekintő készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

Rasszizmus Jelentese Szotar George Floyd Black Lives Matter
Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

A 22 éves Mitchum, aki nemrég végzett az iowai Drake Egyetemen, a múlt hónapban vette fel a kapcsolatot a szótár készítőivel, annak nyomán, hogy az afroamerikai George Floyd durva rendőri intézkedés következtében életét vesztette Minneapolisban.

Nem fedi le a régi jelentése a mai világban történteket

Mitchum szerint a szótárban szereplő meghatározás nem fedi le mindazt, ami valójában történik a világban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A mindennapokban megnyilvánuló rasszizmus nem csupán előítéleten alapszik. Nagyon sok feketebőrű amerikai ember rendszerszintű rasszizmussal szembesül[/perfectpullquote]

– mondta a CNN-nek Mitchum.

Black Lives Matter budapesti tüntetés: “Senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad”

George Floyd tragikus halála megrázta az Egyesült Államokat, ahol napok óta zajlanak tüntetések. Azonban világméretűvé duzzadt Londontól kezdve Berlinen keresztül egészen Új-Zélandig szolidaritásukat fejezik ki az utcára szervezett rendezvényeken. Így borítékolható volt, hogy budapesten is megmozdul a tömeg, mint ahogyan az is elkönyvelhető volt, hogy Banksy is megszólal az ügyben.

A Merriam-Webster-féle angol értelmezőszótár jelenlegi meghatározása szerint a rasszizmus „egy olyan elképzelés, amely szerint a faji hovatartozás az elsődleges meghatározója az emberek tulajdonságainak és képességeinek, és hogy a faji különbségek veleszületett felsőbbrendűséget biztosítanak bizonyos embercsoportoknak”.

A George Floyd meggyilkolása óta tartó Black Lives Matter-tüntetéseknek számos következménye van már most. Nemrég beszámoltunk arról, hogy fekete brit írónők vezetik az eladási listákat. Azonban törölték A németek című Waczak szálló-epizódot a HBO Maxról, a Netflixről pedig az Elfújta a szélt, Angolkákat, a Repülj velem!-t, a Kretének klubját és a Zooniverzum – Állati kert sem látható a streamingszolgáltatónál. Az influenszerek pedig ráharaptak a közösségi médiában trendnek számító hashtagekre és ügyre.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet