Itt az ideje, hogy olyan köteteket vegyünk a kezünkbe, amik segítenek rávilágítani, mi folyik a világunkban, miért és hogyan tehetünk többek között a rasszizmus, az elnyomás és igazságtalanság ellen. 

Pandémiák

Az emberek kimerültek. Két pandémia is sújtja a világot: a Covid-19, és annak minden rejtelmessége, valamint az etnikai kisebbségek ellen irányuló igazságtalanságok és elnyomások hadjárata, amit sokszor a fehér, magukat felsőbbrendűnek gondolók csoportja vált ki vagy legalábbis lobbant fel. A két pandémia közül az egyikre lehet gyógymódot találni, netán megtanulni együtt élni vele. De a másikra még mindig, több száz év után sincs orvosi recept. 

Rasszizmus George Floyd Tuntetesek
Protestálók Chicagóban / Fotó: Nam Y Huh

Az internetes megnyilatkozásokból, mémekből és kommentekből ítélve azonban még mindig sokak számára homályos, mi történik most az Amerikai Egyesült Államokban, és ami még fontosabb, hogy miért. Egy ártatlan férfi jogtalan, fehér tisztviselő által okozott halála a rasszizmus magjára mutatott rá. Ebben a témakörben pedig van még mit tanulnunk. Így ideje kezünkbe fogni olyan olvasmányokat, amik jelentősen kiszélesíthetik a látókörünket ezt illetően, írja a The Guardian. 

Must-have olvasmányok

Patrisse Cullors és Asha Bandele When They Call You a Terrorist megindító és erőteljes memoárja mindazokra emlékezik, akik a bűnüldözés áldozatai lettek. Feketék és fehérek egyaránt. A sorok rávilágítanak arra, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mindenkinek van családja, akihez hazatérhet, vágyai, amiket kiélhet és álmai, amikbe kapaszkodhat. Származástól, rassztól függetlenül. Az írás nemcsak áldozatokról, hanem hősökről is szól. Mert bizony vannak olyanok, akik mai napig küzdenek azért, hogy erre a mindenki közt létező hasonlóságra rávilágítsanak. 

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Fontos azt is megértenünk, hogy a mai eseményeket hogyan befolyásolták a múlt történései, a történelem hullámai. Audre Lorde Sister Outsider esszéket és beszédeket tartalmazó könyve rávilágít arra, hogy a forradalmiság nem eseményben rejlik. Legfeljebb abból bontakozik ki. A fekete gondolkodó és feminista aktivista írásában bebizonyítja, hogy az életünk megszokott mintákban ismétlődik. De közben segít megérteni és kontextusba elhelyezni mindazt, amit a hírekben és az internetes oldalakon láthatunk. 

Adele, Jay-Z, Ariana Grande és számos más híresség áll ki az amerikai tüntetők mellett

A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd, fekete férfi halála tüntetéseket és fosztogatásokat eredményezett az Amerikai Egyesült Államok számos területén. A rasszizmus igazságtalanságai ellen protestálók ezrei küzdenek, míg a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal védekeznek a tüntetők ellen, akik rendőrkocsikat zúznak szét, rendőr kapitányságokat foglalnak el és rabolnak helyi üzleteket.

A mély merítésű írások után szükség van olyan könyvek olvasására is, amik gyakran ismételgetett kérdésekre felelnek. Ijeoma Oluo So You Want to Talk About Race című szerzeménye a rendőri brutalitás valóságosságáról, a mikró-agressziók rejtelmeiről és kiváltságaink ellenőrzéséről szól. Mindezek tisztázása után pedig érdemes magunkba néznünk. Hogyan tudnánk segíteni azokon, akik még ma is a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés áldozatai?

Fehérbőrű influenszerek gyűjtögetik a lájkokat a Black Lives Matter mozgalom farvizén

Az Egyesült Államokban több mint 50 év után ismét az egész országra kiterjedő tüntetéssorozat zajlik George Floyd halála miatt, akit múlt héten, május 25-én ölt meg egy rendőr. A Black Lives Matter mozgalom mögött felsorakozó tüntetők a rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen demonstrálnak.

És most nemcsak a feketékről van szó, hanem “barnákról” és “sárgákról” egyaránt, csakhogy ezekkel a bevett szófordulatokkal éljek. Magyarországon a romák elnyomása és megítélése, hibáztatása továbbra is megoldatlan probléma, ahogyan az ázsiaiakról kialakított sztereotípiák is. Ezek különösen a Kínából érkező koronavírus-fertőzés miatt hangosodtak fel újra. Elisa Camahort Page, Carolyn Gerin és Jamia Wilson közös írása a Road Maps for Revolutionaries kiváló mankóként szolgálhat. Az írás utat mutat, hogyan találjuk meg a saját hangunkat ahhoz, hogy kiálljunk azok mellett, akiknek most égető szüksége van egy bátorító kézfogásra. A kötet segít abban, hogy számunkra is biztonságos módon, effektíven és másokat nem megsértve szólaljunk fel az igazságtalanságok ellen.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet