Egyetlen egy női díjazottja lett a csak fekete zenészeknek rendezett Rated Awards-on

Bár a Rated Awards-on csak fekete zenészek indulnak, a nőknek nem sok babér termett.

A díj is fekete

J. Hus kapta a legjobb albumért járó díjat az ötödik alkalommal megrendezett Rated Awards-on, amely a brit fekete zene legjobbjainak megmérettetése. A zenész második lemeze, a Big Conspiracy még Stormzy Heavy Is the Head és Kano Hoodies All Summer című korongját is megelőzte. Julie Adenuga, az est műsorvezetője hangsúlyozta, hogy a lemez az eredetisége miatt érdemelte ki az elsőséget. Jae5, az anyag executive producere nyerte el az év producere címet.

Rated Awards Dijazottak
J Hus, Stefflon Don, Dizzee Rascal / Fotó: Nicole Nodland, Graeme Robertson, Olivia Rose

A mostanában nagylelkű, jótékony célú adományairól is elhíresült Stormzy és a manchesteri rapper, Aitch fejenként négy jelölést kapott. Előbbi az I Dunnóval elnyerte a legjobb számnak járó díjat, Aitch a Rain című számához készített videóért kapta meg az elismerést.

The Weekndé az év zenés videója, de Lady Gaga sem szomorkodhatott a 2020-as MTV Video Music Awards-on

A ceremónián, amelynek házigazdája Keke Palmer volt, Lady Gaga és Ariana Grande, a BTS, Taylor Swift, H.E.R., Maluma, Machine Gun Kelly és Megan Thee Stallion is díjazott lett – számolt be róla a The Hollywood Reporter . Lady Gaga elnyerte az év előadója díját, továbbá az év legjobb száma – Rain on Me – is az övé lett, ezt Ariana Grandéval együtt készítette.

Az est egyetlen női díjazottja Stefflon Don volt, aki Little Simz, Ms Banks és Lady Leshurr előtt lett az év legjobb női előadója. Úgy látszik, itt is érvényes még a brit zeneipar egészében jellemző alulreprezentáltság a nőket illetően.

A férfiak hasonló kategóriájában a Young Adz és Dirtbike LB fémjelezte D Block Europe bizonyult a legjobbnak. Ők még egy díjat bezsebeltek a 2019-es év legjobb mixtape-jéért, a PTSD-ért, amely a lemezek között a negyedik helyig jutott az Egyesült Királyságban.

A brit előadók a fekete zene legjobbjai

Dizzee Rascal gyűjtötte be az életműdíjat, amiért a „maradandót alkotott a brit zenében”. Kenny Allstar a BBC Radio színeiben nyerte el a legjobb DJ-nek járó címet, a rapper és humorista Chunkz lett az év embere.

Mit tehet a zeneipar a rasszizmus felszámolása érdekében?

Az Atlantic Records által indított #TheShowMustBePaused kezdeményezés keretein belül a zeneipar szereplői is felszólalnak a Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd halála kapcsán. A mindennapos tevékenységeket és munkálatokat leállították, ők is részt vesznek a rendőrök elleni protestálásban. Az általuk létrehozott Blackout Tuesday napja a rasszizmus áldozataira és annak igazságtalanságára emlékezik, írja a Variety.

Adenuga szerint a brit fekete zene a műfaj zászlóshajója. Mivel az emberek a győztesekhez húznak, kifejezte reményét, hogy a díjazottak minél többeket inspirálnak. Felszólította a közönséget, hogy továbbra is támogassák és kezeljék méltó módon a feketék értékes és gazdag kultúráját.

https://www.youtube.com/watch?v=-7r3FeBmzyo&t=21s

A virtuális térben közvetített díjátadó ünnepséget Adenuga mellett a humorista Mo Gilligan vezette. A GRM Daily híroldal által alapított díjkiosztón Dizzee RascalKanoGeorge the Poet és Abra Cadabra is fellépett.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból