Olvasom A Middlemarch és más női munkák szerzői a valódi...

A Middlemarch és más női munkák szerzői a valódi nevek alatt kerültek kiadásra 

Promóció

Nem idegen számunkra a jelenség, amely során nők írásaikat csak férfi álneveken adhatják ki. A Szépirodalmi Nők Díjának 25. évfordulója alkalmából azonban ezek az alkotások végre a szerzők valódi nevei alatt jelenhettek meg. 

Nők női név alatt

Promóció
- Advertisement -

A világirodalomból számos olyan példát hozhatnánk, amikor a nők írásaikat férfi álnevek alá bújtatva tudták csak kiadatni, terjeszteni és érvényesíteni. A Szépirodalmi Nők Díjának 25. évfordulója alkalmából azonban ezen alkotások végre a szerzők valódi nevei alatt jelenhettek meg. 

A könyvsorozat díszcsomagolásban / Fotó: Reclaim Her Name

A Reclaim Her Name kollekció női grafikusai egyedi borítót is terveztek annak a könyvsorozatnak, amelyben olyan nők írásai jelenhettek meg, akik sokáig csak férfi álneveket használhattak a publikáláshoz. A gyűjteményben szerepel George Eliot Middlemarch című írása is. A szerző valódi neve Mary Ann Evans. A sorozatban továbbá egy gótikus horrorra, Violet Paget (Vernon Lee) Phantom Lover című könyvére és Aurore Dupin (Georgena Indiana), a 19. századi francia író soraira is rálelhetünk. 

Nagy előrelépés

Az alapító Kate Mosse szerint a könyvsorozat kiadása remek alkalom arra, hogy megünnepeljék a Szépirodalmi Nők Díjának 25. évfordulóját. A kezdeményezés a továbbiakban a nők elismerésének biztosítására is kiterjed majd, írja a BBC. A teljes gyűjtemény ingyenes e-könyveként letölthető a Baileys weboldaláról. A kézzel fogható, díszdobozba csomagolt példányokhoz pedig a szervezők által kiválasztott könyvtárakban férhetünk hozzá. 

Képtelenek voltak dönteni, így Margaret Atwood és Bernardine Evaristo is Man Booker-díjas

Megosztva kapta a kanadai Margaret Atwood és a nigériai-brit Bernardine Evaristo a 2019-es Booker-díjat, amit vehette át hétfő este Londonban az idei Booker-díjat. A legrangosabb brit irodalmi elismerést a szabályok szerint nem lehetne megosztva odaítélni, de a zsűri közölte, hogy egyszerűen nem tudott döntenia két szerző művei között.

Mindez nagy előrelépés annak érdekében, hogy olyan szerzők is méltó kitüntetésben részesüljenek, akik eddig háttérbe szorultak. Ezt tetőzi az is, hogy a Brit Könyvdíj történetében először díjaztak fekete női írókat is, míg Irenosen Okojie az afrikai alkotók Caine-díjában részesült. 

Promóció
ForrásBBC
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3