A Middlemarch és más női munkák szerzői a valódi nevek alatt kerültek kiadásra 

Nem idegen számunkra a jelenség, amely során nők írásaikat csak férfi álneveken adhatják ki. A Szépirodalmi Nők Díjának 25. évfordulója alkalmából azonban ezek az alkotások végre a szerzők valódi nevei alatt jelenhettek meg. 

Nők női név alatt

A világirodalomból számos olyan példát hozhatnánk, amikor a nők írásaikat férfi álnevek alá bújtatva tudták csak kiadatni, terjeszteni és érvényesíteni. A Szépirodalmi Nők Díjának 25. évfordulója alkalmából azonban ezen alkotások végre a szerzők valódi nevei alatt jelenhettek meg. 

reclaim hero e1597312288994
A könyvsorozat díszcsomagolásban / Fotó: Reclaim Her Name

A Reclaim Her Name kollekció női grafikusai egyedi borítót is terveztek annak a könyvsorozatnak, amelyben olyan nők írásai jelenhettek meg, akik sokáig csak férfi álneveket használhattak a publikáláshoz. A gyűjteményben szerepel George Eliot Middlemarch című írása is. A szerző valódi neve Mary Ann Evans. A sorozatban továbbá egy gótikus horrorra, Violet Paget (Vernon Lee) Phantom Lover című könyvére és Aurore Dupin (Georgena Indiana), a 19. századi francia író soraira is rálelhetünk. 

Nagy előrelépés

Az alapító Kate Mosse szerint a könyvsorozat kiadása remek alkalom arra, hogy megünnepeljék a Szépirodalmi Nők Díjának 25. évfordulóját. A kezdeményezés a továbbiakban a nők elismerésének biztosítására is kiterjed majd, írja a BBC. A teljes gyűjtemény ingyenes e-könyveként letölthető a Baileys weboldaláról. A kézzel fogható, díszdobozba csomagolt példányokhoz pedig a szervezők által kiválasztott könyvtárakban férhetünk hozzá. 

Képtelenek voltak dönteni, így Margaret Atwood és Bernardine Evaristo is Man Booker-díjas

Megosztva kapta a kanadai Margaret Atwood és a nigériai-brit Bernardine Evaristo a 2019-es Booker-díjat, amit vehette át hétfő este Londonban az idei Booker-díjat. A legrangosabb brit irodalmi elismerést a szabályok szerint nem lehetne megosztva odaítélni, de a zsűri közölte, hogy egyszerűen nem tudott döntenia két szerző művei között.

Mindez nagy előrelépés annak érdekében, hogy olyan szerzők is méltó kitüntetésben részesüljenek, akik eddig háttérbe szorultak. Ezt tetőzi az is, hogy a Brit Könyvdíj történetében először díjaztak fekete női írókat is, míg Irenosen Okojie az afrikai alkotók Caine-díjában részesült. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból