Az LSD gyerekeknek, Flea önéletrajzi könyve már magyarul is olvasható

Az amerikai kiadás után bő fél évvel magyarul is olvasható Flea önéletrajzi kötete, amely a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosának élete első húsz évét eleveníti fel.

LSD gyerekeknek – egy elfeledett dal címe

Az ír és dédnagyanyja révén magyar gyökerekkel is rendelkező, Ausztráliában született, majd négyévesen New Yorkba, tíz esztendősen pedig Los Angelesbe került Flea gyerekkorát, tiniéveit alapvetően befolyásolták viharos családi körülményei, érzelmi sérülései, alacsony testmérete. A legmeghatározóbb azonban a hetvenes évek Los Angelesének légköre volt.

Red Hot Chili Peppers flea konyv lsd gyerekeknek
Flea, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa / Fotó: Getty Images

Pritz Péter, a könyv fordítója elmondta, hogy az önéletrajz címe – LSD gyerekeknek (Acid for the Children) – egy elfeledett dal címe. Memoárjában Flea leírja: bár sok szert kipróbált és ezeket éveken át rendszeresen fogyasztotta, soha nem lett függő és a tudatmódosítókat nem is ajánlja senkinek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Flea-t leginkább a zene mentette meg, nála ez szinte több mint egy vallás, maga az őserő kifejeződése rajta keresztül[/perfectpullquote]

– jelentette ki a fordító. Érdekes módon a dzsessz alapvető fontosságú volt művészi fejlődésében, sokáig a trombita volt a hangszere, ami egyedi basszusgitárjátékát is befolyásolta. Félénkségét, a rajta esett sebeket extrém tettekkel, öltözködéssel kompenzálta.

Lesz azért némi hiányérzet az olvasókban

Visszaemlékezéseit Flea időnként személyes kommenttel, képzeletbeli filmforgatókönyv-részlettel és más szokatlan dologgal vegyíti. A Trubadúr Könyvek gondozásában megjelent kötet a Red Hot Chili Peppers megalakulásával ér véget, ezért lehet, hogy az olvasók egy részében lesz némi hiányérzet.

Az 1983-ban Los Angelesben alakult Red Hot Chili Peppers eddig tizenegy stúdióalbumot készített, közülük az 1991-ben kijött Blood Sugar Sex Magik 13 millió példányban kelt el. A világhírű csapat eddig kétszer játszott Budapesten: 1996-ban a Kisstadionban, húsz évvel később a Sportarénában.

Blood Sugar Sex Magik

Provided to YouTube by Warner Records Blood Sugar Sex Magik · Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magik ℗ 1991 Warner Records Inc. Vocals: Anthony Kiedis E…

Az idén 58 éves Flea-t a rangos amerikai Rolling Stone magazin 2009-ben a világ második legjobb basszusgitárosának választotta John Entwistle (Who) mögött és Paul McCartney előtt. Flea egyébként a néhány hónapja elhunyt Tony Allenről mondta azt, hogy ő a bolygó legjobb dobosa.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor felmegyek a színpadra, az a célom, hogy a ritmus átjárjon és ezzel meg tudjam érinteni az embereket[/perfectpullquote]

– mondta Flea 2016-ban az MTI-nek adott interjúban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból