Felbecsülhetetlen értékű régészeti kincsek emelkedtek ki a Duna felszínéből az elmúlt hónapokban, ahol több száz évig hevertek csaták kellékei.

Hirdetés

A letűnt korok emlékei a rekordalacsony vízállásnak köszönhetően kerültek elő a folyómeder mélyéről, ahol több száz évig hevertek gazdag kereskedők mesés vagyonai és több száz évvel ezelőtti csaták brutális kellékei. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint soha nem volt még olyan, hogy a teljes magyarországi Duna-szakaszon, mindenhol megdőljön a vízszint valaha mért rekordja alig 48 óra leforgása alatt.

Vámosszabadinál egy II. világháborús hajóroncs bukkant fel, az esztergomi Helemba-szigeten pedig egy Szent István-kori ezüstdénárt és egy 13–14. századi nyílhegyet talált egy gátőr, aki rögvest értesítette a közeli múzeumot. Baján egy régi hajókazánt találtak a kollégáim, Mohács környékén több uszályroncs jelent meg, míg a fővárosi Petőfi hídnál százéves sírköveket szúrtak ki a járókelők

mondta a Blikknek a történelmi jelentőségű leleteket a szóvivő.

Felbecsülhetetlen értékű tárgyakat találtak a Duna-medernél / Fotó: MTI / Kovács Tamás

Úgy véli Siklósi Gabriella, hogy a legnagyobb értékeket az érdi szakaszmederből lett part rejtette. Mint írja a Blikk, több mint ezer, részben nyugat-európai érméket találtak – a legújabb, Mária Terézia korából származó darabot még 1745-ben verték.

Az ábra azt mutatja, hogy a teljes magyarországi szakaszon apadásnak indult Duna mely pontjain milyen leletek bukkantak felszínre a mederből. A folyó az elejétől a végéig rejtegetett valamilyen értékes muzeológiai ritkaságot, autóroncsok, sőt holttestek is előkerültek a víz alól / Fotó: Blikk

De akadtak ezüst- és aranypénzek mellett tőrök, lándzsák, sőt kardok is. A szakértők úgy vélik, hogy egy elsüllyedt kereskedőhajó rakománya lehetett mindez.

A szóvívő beszámolója szerint baleset áldozata lehetett az a hajómalom, amit Ordasnál fedett fel a Duna. A lelet feltárását nehezíti a rárakódott iszap, ráomlott kőtömeg is – a hajómalom 17-18. századi lehet.

Régészek hippi kincseket keresnek Woodstockban

1969 augusztus közepén több mint 400.000 ember zarándokolt el Bethelbe, a New York állambeli kisvárosba, hogy élőben láthassa többek között Jimi Hendrix-et, Janis Joplint, Jim Morrisont és a The Doors-t és a Blood, Sweat and Tears-t. A Woodstocki Fesztiválon az extatitikus hétvégén a jófajta zene mellett LSD-ből és marihuánából sem volt hiány.

A Blikk megkérdezte a Viski Károly Múzeum igazgatóját, Romsics Imrét a kincsről. Mint mondta: “a leletet a becsült kora teszi igazi ritkasággá, így lehet, hogy egy vízi régészetre szakosodott múzeum kiemeli majd.”

Hirdetés