Világszerte megindultak a találgatások, hogy hogyan és miért került a utah-i sivatagba a rejtélyes fémoszlop. 

Szabályos fémoszlop az isten háta mögött

A múlt héten járta be a hír a világsajtót, hogy november 18-án egy rejtélyes fémoszlopot talált a polgári védelem helikoptere a Utah állam déli részén elterülő Canyonlands Nemzeti Park közelében a sivatagban. 

Utah Femoszlop
A Utah-I Fémoszlop / Fotó: Utah Polgári Védelem

A rendfenntartók a rozsdabarna sziklák fölött repülve egyszercsak egy fényes tárgyat vettek észre. A 3-3,5 méteres, leginkább Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című kultfilmjében látható oszlopra hasonlító tárgy eredetéről számos teória született. A Big Think felvázolt néhány lehetséges magyarázatot. 

A földhöz rögzített, ránézésre rozsdamentes acélból készült, háromszög alapú hasáb oldallapjait csavarral fogatták össze. Egy félreeső sivatag kiváló helyszín lehet szokatlan képzőművészeti installációk felállítására, ahogyan ez a nevadai, kaliforniai vagy új-mexikói sivatagban található szellemvárosokban és kanyonokban is megtörtént. Az éppen a Utah állambeli Ciscóban létesített művésztelepről másfél éve írtunk. Így tehát egy kellő humorérzékkel megáldott művész is otthagyhatta az oszlopot, pont azzal a céllal, ami jelenleg történik: globális találgatás, virális hírnév.

A Google Earth alapján valamikor 2015-2016 között került oda a tárgy, tehát ha a fenti magyarázat helytálló, akkor elég türelmes alkotóval állunk szemben. Egy szakértő szerint lehetséges, hogy valaki a 2011-ben elhunyt minimalista szobrászművészről, John McCrackenről akart megemlékezni, mert neki voltak hasonló alkotásai. 

Az ufók vagy Kubrick felettéb gyanúsak

Ha nem emlékeztetne annyira a 2001: Űrodüsszeiában látott monolitra, akkor is előkerülne az a magyarázat: bizonyára az ufókhoz van köze. 

A filmben az őskori majmok a utah-i sivataghoz nagyon hasonló környezetben találnak egy szabályos fekete oszlopot. A felfedezést követően az állatok elkezdenek eszközöket használni, ami azt sejteti, hogy az oszlop evolúciós hatást gyakorolt rájuk. Az Űrodüsszeiában aztán, jópár ezer évvel később, az űrhajósok a Holdon is találnak egy ugyanilyen oszlopot, ami pedig azt sugallja, hogy idegen civilizációk hozták létre.

2001: A Space Odyssey, black monolith

Exctract from 2001: A Space Odyssey A film by Stanley Kubrick in 1968 Music :Francis Travis- Requiem for Soprano, Mezzo-Soprano, Two Mixed Choirs & Orchestra

Azon túl, hogy valamilyen evolúciós hatással bírhat az emberiségre, még a földönkívüliek szondája is lehet akár. Ugyanakkor nem biztos, hogy éppen a sivatagban tudnák a leghatékonyabban tanulmányozni az embereket. De mi is hány szondát küldtünk már például a Marsra, és azt hittük, hogy nincs is ott élet, csak mert egy sivatag közepén landolt.

We Found The Alien Monolith In The Utah Desert!

This crazy structure popped up right in our own backyard so of course we had to go see it for ourselves. This thing is nuts! Very well built and in a crazy c...

Stanley Kubrick (1928-1999) minden idők egyik legkiválóbb rendezője olyan filmeket hagyott örökül az Űrodüsszeián kívül mint a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni, A ragyogás, a Mechanikus narancs, Spartacus, Acéllövedék. A különc és újító amerikai filmes hatalmas örökséget hagyott hátra milliónyi rajongójának világszerte. A 2001: Űrodüsszeiában látható oszlop a filmtörténet egyik leghíresebb tárgya, ezért nem elképzelhetetlen, hogy egyik tisztelője így állított emléket Kubricknek

Kapcsolódó cikk

Amerika dél-nyugati részében számos kormányzati katonai bázis található, mint például a híres nevadai 51-es körzet, gyakori helyszín az ufó- és összeesküvés-elméletekben. A kormány titkolózása miatt ezt igen nehéz lesz bizonyítani. A polgári védelem mindenesetre nem árulta el, hol található pontosan az oszlop. Kiadtak viszont egy közleményt, amelyben kérik, hogy senki se közelítse meg a környéket, mert könnyen balesetet szenvedhetnek. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet