Rembrandt Éjjeli őrjáratát a látogatók szeme láttára restaurálják

Rembrandt van Rijn Éjjeli őrjárat című mesterművét a művészetkedvelők legnagyobb örömére nyilvánosan fogják restaurálni a Rijksmuseumban.

A Rijksmuseum igazgatója kedden jelentette be, hogy a restaurálás szokatlan módját választva a világhíres festményt abban a teremben fogják helyreállítani, amelynek falán lóg. 

Ahelyett, hogy a “koronaékszert” elszállítanák a múzeumból a több évig tartó restaurálás idejére, a projektet a helyszínen hajtják végre. Sőt, élőben közvetíteni fogják a munkálatokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Évente több mint 2 millióan jönnek megnézni az Éjjeli őrjáratot. Ez egy olyan festmény, amelyet mindenki szeret, és úgy érezzük, a világnak jogában látni, mit csinálunk vele   [/perfectpullquote]

– magyarázta a Rijksmuseum főigazgatója, Taco Dibbits az AFP francia hírügynökségnek.

717Ekz9Lw8Vcco8Fs
Ezt Nyerte A Rijksmuseum 10 Milliomodik Látogatója: A Festmény Elé Ágyaztak Meg Neki, És A Múzeum Éttermének Séfje Főzött Neki Vacsorát / Fotó: Olivier Middendorp / Afp

A restaurálási szakemberek egy üvegszekrény mögött dolgoznak majd a múzeum legnagyobb termében. Így a látogatóknak lehetőségük lesz közelről megfigyelni a gondos helyreállítási munkát.

A hatalmas olajfestmény elkészítésére Amszterdam polgármestere, Frans Banninck Cocq adott megbízást. A mű 1642-ben készült el.

A festmény nagyszerű példája annak, hogy a holland festő a fény és árnyék drámai használatának mestere volt.

Az Éjjeli őrjáratot Rembrandt legigényesebb munkájának tartják.

Egyes források szerint a műnek eredetileg nem ez volt a címe. Az évek során több réteg por és lakk került rá, emiatt a látogatók tévesen azt gondolták, hogy éjszakai jelenetet ábrázol. A kép ugyanis a sok rárakódott kosztól sötét tónusúvá vált. A múzeum restaurátorai 1947-ben láttak neki, hogy eltávolítsák a szennyeződést és a sok lakkréteget a képről. Ekkor előtűnt a már korábban is sejtett tény: az alakokat nem éjjeli homályban, hanem tűző napsütésben ábrázolta Rembrandt.

Depositphotos 41851825 Stock Photo Sculpture A Taratynov By Rembrandt
Az Éjjeli Őrjárat 3D-Ben / Fotó: Depositophotos

Az Éjjeli őrjárat az elmúlt évszázadokban számos jelentős helyreállítást és incidenst élt túl.

Először az 1700-as években több réteg olajat és lakkot távolítottak el róla, gyakorlatilag megcsonkítva a festményt.

1939-ben pedig 30 ezer másik műtárggyal együtt a náci megszállás miatt kellett kimenekíteni a Rijksmuseumból. 1975-ben súlyosan megsérült, amikor egy elmebeteg férfi 12-szer megvágta a képet. A legmélyebb vágás ma is látható rajta.

A Rijksmuseum a festő halálának 350. évfordulójára nagyszabású kiállítást tervez Rembrandt műveiből 2019 márciusára. Az Éjjeli őrjárat restaurációja jövő júliusban kezdődik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból