Nézem Képzőművészet Rembrandt Éjjeli őrjáratát a látogatók szeme láttára restaurálják

Rembrandt Éjjeli őrjáratát a látogatók szeme láttára restaurálják

Promóció

Rembrandt van Rijn Éjjeli őrjárat című mesterművét a művészetkedvelők legnagyobb örömére nyilvánosan fogják restaurálni a Rijksmuseumban.

Promóció
- Advertisement -

A Rijksmuseum igazgatója kedden jelentette be, hogy a restaurálás szokatlan módját választva a világhíres festményt abban a teremben fogják helyreállítani, amelynek falán lóg. 

Ahelyett, hogy a “koronaékszert” elszállítanák a múzeumból a több évig tartó restaurálás idejére, a projektet a helyszínen hajtják végre. Sőt, élőben közvetíteni fogják a munkálatokat.

Évente több mint 2 millióan jönnek megnézni az Éjjeli őrjáratot. Ez egy olyan festmény, amelyet mindenki szeret, és úgy érezzük, a világnak jogában látni, mit csinálunk vele  

– magyarázta a Rijksmuseum főigazgatója, Taco Dibbits az AFP francia hírügynökségnek.

Ezt nyerte a Rijksmuseum 10 milliomodik látogatója: a festmény elé ágyaztak meg neki, és a múzeum éttermének séfje főzött neki vacsorát / Fotó: Olivier Middendorp / AFP

A restaurálási szakemberek egy üvegszekrény mögött dolgoznak majd a múzeum legnagyobb termében. Így a látogatóknak lehetőségük lesz közelről megfigyelni a gondos helyreállítási munkát.

A hatalmas olajfestmény elkészítésére Amszterdam polgármestere, Frans Banninck Cocq adott megbízást. A mű 1642-ben készült el.

A festmény nagyszerű példája annak, hogy a holland festő a fény és árnyék drámai használatának mestere volt.

Az Éjjeli őrjáratot Rembrandt legigényesebb munkájának tartják.

Egyes források szerint a műnek eredetileg nem ez volt a címe. Az évek során több réteg por és lakk került rá, emiatt a látogatók tévesen azt gondolták, hogy éjszakai jelenetet ábrázol. A kép ugyanis a sok rárakódott kosztól sötét tónusúvá vált. A múzeum restaurátorai 1947-ben láttak neki, hogy eltávolítsák a szennyeződést és a sok lakkréteget a képről. Ekkor előtűnt a már korábban is sejtett tény: az alakokat nem éjjeli homályban, hanem tűző napsütésben ábrázolta Rembrandt.

Az Éjjeli őrjárat 3D-ben / Fotó: Depositophotos

Az Éjjeli őrjárat az elmúlt évszázadokban számos jelentős helyreállítást és incidenst élt túl.

Először az 1700-as években több réteg olajat és lakkot távolítottak el róla, gyakorlatilag megcsonkítva a festményt.

1939-ben pedig 30 ezer másik műtárggyal együtt a náci megszállás miatt kellett kimenekíteni a Rijksmuseumból. 1975-ben súlyosan megsérült, amikor egy elmebeteg férfi 12-szer megvágta a képet. A legmélyebb vágás ma is látható rajta.

A Rijksmuseum a festő halálának 350. évfordulójára nagyszabású kiállítást tervez Rembrandt műveiből 2019 márciusára. Az Éjjeli őrjárat restaurációja jövő júliusban kezdődik.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3