A mesterséges intelligenciának köszönhetően Rembrandt egyik legismertebb festményét, az Éjjeli őrjáratot teljes pompájában lehet megtekinteni ezentúl.

Rembrandt nem aratott osztatlan sikert a festmény elkészültekor

A világ egyik leghíresebb festője, Rembrandt egyik leghíresebb képe, az Éjjeli őrjárat egészen mostanáig csonkán várta a csodálóit. Most viszont mesterséges intelligencia segítségével sikerült kipótolni a hiányzó részeit, így az amszterdami Rijksmuseum egyik főattrakciójának számító festményt teljes pompájában lehet már megtekinteni – írja a BBC.

A festmény híres arról, hogy mennyire hatalmas, 4 méter magas és 4,5 méter széles, több mint 300 kilót nyom, de arról is, hogy mennyire tökéletesen mutatja be Rembrandt stílusát. Kezdve a drámai, érzelemdús emberábrázolástól a szokatlan beállításokon át a mesteri fényhasználatig.

A gigantikus alkotás az elkészültekor viszont nem aratott osztatlan sikereket.

Az amszterdami muskétásközpont megrendelésére készült, a terv az volt, hogy szép, formális, tablószerű módon ábrázolja majd a muskétásokat. Ehhez képest Rembrandt egy teljesen hétköznapi, viszont nagyon jól leíró jelenetet választott ki a muskétások bemutatására: bevetésre indulnak a katonák.

Az Éjjeli őrjáratból fennmaradt egy kicsi, korai kópia

A festmény nem váltotta ki a megrendelők elégedettségét, túl nagy is lett, így nem tűnt annyira fájdalmasnak levágni a széleiből egy-egy részt, amikor 1715-ben átszállították az amszterdami városházára a kaszárnyából, hogy beférjen annak a teremnek az ajtaján, ahova szánták a művet.
Rembrandt Ejjeli Orjarat Festmeny

Aztán az évek alatt annyira leromlott az állapota, hogy megkapta az Éjjeli őrjárat nevet, ami azután is rajta maradt, hogy a mű megtisztításakor derült ki, hogy valójában a jelenet napközben játszódik. Sőt, az látható rajta, hogy egy sötét udvarból a tűző napra lépnek ki a katonák.

Mostanra pedig eljutottunk oda, hogy a modern technikának köszönhetően mesterséges intelligenciával sikerült kipótolni a képről levágott, elveszett részeket. Természetesen nem a semmiből szülte meg az AI, hogy hol mi lehetett. A teljes műről fennmaradt egy kicsi, korai kópia, ennek a részleteiből kiindulva tudott dolgozni az algoritmus.
Kapcsolódó cikk
A fenti képen a fekete szegély mutatja az eredeti alkotást, a körülötte lévő részek pedig azok, amiket a mesterséges intelligencia generált.

Tavaly májusban egyébként a Risksmuseum online elérhetővé tette minden eddiginél nagyobb felbontásban az Éjjeli őrjárat festményt. A szóban forgó remekművet három évvel ezelőtt restaurálták, ráadásul a látogatók szeme láttára.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet