Két Rembrandt-festményt akartak ellopni a műcsarnokból, de lebuktak a tolvajok

Majdnem elloptak két Rembrandt-képet egy brit műcsarnokból a Rembrandt’s Light (Rembrandt fénye) című kiállításról.

A Londontól délre lévő Dulwich képtárából két értékes Rembrandt-festményt akart ellopni egy tolvaj, a biztonsági intézkedéseknek köszönhetően azonban a kísérlet meghiúsult. A tolvaj szerda éjjel tört be a Dulwich Galériába, írja a BBC. Az intézmény szerint az erős védelemnek és a rendőrség gyors reagálásának volt köszönhető, hogy nem sikerült ellopni a képeket. A hatóságokhoz éjjel fél 12-kor érkezett a bejelentés a betörésről, amelyet a galéria biztonsági rendszere jelzett.

Rembrandt Festmények Műkincs Lopás Dulwich Picture Gallery
Rembrandt’S Light (Rembrandt Fénye) Című Kiállítás / Fotó: Dulwich Picture Gallery

Amikor a rendőrök kiérkeztek, a behatoló már eltávolított két festményt a falakról.Elkezdték átfésülni a termeket, és utolérték a betörőt, aki egyikük arcába ismeretlen anyagot fújva egérutat nyert. A másik rendőr a férfi után eredt, ekkor megtalálta az egyik festményt. Nem sokkal később a másik elmozdított alkotás is előkerült a galéria területéhez tartozó cserjésben.

Te is felismered a nemrég azonosított Rembrandt-festményen a művészt?

Az Engedjétek hozzám a kisdedeket című képről eddig csak annyit lehetett tudni egy aukciós lista alapján, hogy a holland iskola 17. század közepén keletkezett alkotásáról van szó. Érdekesség, hogy ezt a festményt is az az amszterdami műkereskedő azonosította, aki tavaly már bebizonyította egy férfiportréról, hogy a holland festőzseni alkotása.

„Ez egy igen merész lopási kísérlet volt, nyilvánvalóan alaposan eltervezett” – mondta Jason Barber nyomozó. A kiállítás két festménye volt a célpont. Csak a galéria biztonsági személyzete gyors reagálásának és a szolgálatot teljesítő tisztek bátorságának és gyors közbeavatkozásának köszönhető, hogy nem lopták el a két képet – mondta Barber.

A festő, aki soha nem festett politikusokat – Rembrandt 350 a Nemzeti Galériában

Immár a második kiállítás nyílt meg az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény terében kialakított kabinetteremben. A tárlat lehetőséget nyújt arra, hogy kortárs és klasszikus művészek munkái lépjenek egymással párbeszédbe. Fehér Dávid kurátor elmondása szerint a kamaratárlat neoavantgárd munkái egyfelől Rembrandt művészetére reflektálnak.

A Dulwich Galéria nem árulta el, mely alkotások voltak a kiszemeltek. A Rembrandt’s Light című kiállítás és a galéria a nyomozás idejére zárva tart. A Rembrandt 35 festményét, rézkarcát és rajzát bemutató tárlat októberben nyílt. Két alkotás a galéria tulajdona, a többit a párizsi Louvre és az amszterdami Rijksmuseum adta kölcsön.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból