6 milliárdot is érhet Rembrandt 15×20 cm-es önarcképe

Elárverezik július végén Rembrandt egyik utolsó magánkézben lévő festett önarcképét, amelynek leütési árát 12-16 millió font (4,5-6 milliárd forint) közé becsülik a szakértők.

Egyik legizgalmasabb tétele az önarckép

Július végén elárverezik Rembrandt egyik utolsó magánkézben lévő festett önarcképét, írja a The Telegraph. Az előzetes szakértői becslések alapján 12-16 millió fontért (4,5-6 milliárd forint) kelhet majd el. A Sotheby’s aukciósház július 28-ra meghirdetett, londoni árverésének egyik legizgalmasabb tételeként beharangozott alkotás 1632-ben készült.

rembrandt onarckepe arveres
Rembrandt önarcképe / Fotó: Sotheby’s aukciósház

A 15 centiméterszer 20 centiméteres táblácska 26 évesen, fekete színű ünnepi öltözetben, kalapban és nagy fehér gallérral örökíti meg a 17. századi holland művészt.

A kép eredetiségét csak 1996-ban igazolták, miután egy vizsgálat megállapította, hogy ugyanazt a tölgyfát használták hozzá, mint amelyre Rembrandt egy másik korabeli alkotása is készült.

A legjobb színben akarta feltüntetni magát?

A Sotheby’s szakértője, George Gordon szerint a Rembrandt önarcképeinél szokatlannak számító hivatalos öltözék azt sugallja, hogy a művész talán a legjobb színben akarta feltüntetni magát szíve választottjának és későbbi feleségének, Saskiának a rokonai előtt. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy egyfajta névjegykártyának szánta a festményt, azt mutatva, hogy társadalmilag ugyanolyan szinten áll, mint egyre növekvő vevőkörének tagjai.

Az aukicós ház szakértője szerint a festmény, amely egyike a művész még magánkézben lévő három festett önarcképének, nagyon rövid alatt készült el, mivel a háttér még meg sem száradt, amikor a művész aláírta az alkotást. Az aukciót megelőzően a festményt kiállítják a Sotheby’s londoni épületében.

Nemrég egyébként restaurálták a festőművész Éjjeli őrjárat művét, sőt a látogatók szeme láttára. Május közepén pedig minden eddiginél jobb minőségben állította össze a holland múzeum a szóban forgó festményt, tették ezt 528 fotóból.

Te is felismered a nemrég azonosított Rembrandt-festményen a művészt?

Az Engedjétek hozzám a kisdedeket című képről eddig csak annyit lehetett tudni egy aukciós lista alapján, hogy a holland iskola 17. század közepén keletkezett alkotásáról van szó. Érdekesség, hogy ezt a festményt is az az amszterdami műkereskedő azonosította, aki tavaly már bebizonyította egy férfiportréról, hogy a holland festőzseni alkotása.

A minden idők legdrágábban elkelt festmények listáján Rembrandt is előkelő helyen szerepel a Portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit művével.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból