Ausztria két legyet üt egy csapásra a rendőri jelenléttel: a pár éve már üresen álló épületet hasznosítják és Hitler hívei sem fogják felkeresni.

A zarándokhely felszámolása

Az osztrák hatóságok bemutatták azokat a terveket, amelyek alapján Adolf Hitler szülőházát rendőrségi épületté kívánják átalakítani, írja a The Guardian. Az osztrákok ezzel két legyet ütnek egy csapásra: a hasznosításon túl várakozásaik szerint így egyúttal a náci diktátor hívei számára sem lesz már vonzó zarándokhely a ház környéke.

Hitler Szulohaz Most
Hitler Szülőháza Most / Fotó: Kerstin Joensson / Ap

Az osztrák Marte.Marte építészstúdió tervei 11 versenytársát utasította maga mögé a Belügyminisztérium tenderén, jelentették be kedden. Az átalakítás 2022 végére készülhet el és körülbelül 5 millió euróba fog kerülni.

Alakulóban az állami megfigyelőrendszer: személyes adatokhoz is hozzáférhetnek

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Kínában egészen orwelli világ jöhet el: otthonokba szerelnek fel megfigyelőrendszereket. Noha nem ez látszik megvalósulni Magyarországon, de valami hasonnló. Kedd reggel ugyanis a közölt cikket arról, hogy egy 160 oldalas kormánypárti törvényjavaslat olyan felhatalmazással ruházná fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, ami igen komoly adatbiztonsági kérdéseket vet fel.

A Braunau am Inn városkában található sárga sarokház, ahol Hitler 1889. április 20-án született 2016 óta az osztrák állam tulajdonában van. Három éve, 2017-ben az osztrák legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a kormány kisajátíthatja az épületet, amennyiben a tulajdonos nem kívánja értékesíteni.

New Project #dwelling by Marte.Marte Architects #concrete #brutalism #brutalismus #minimalismarchitecture #concretearchitecture #austria #vorarlberg #feldkirch #arch_shovel

No Description

Egy darabig azt lebegtették, hogy lebontják, majd a kormány novemberben bejelentette, hogy a rendőrség használatába kerül az épület. A regionális parancsnokság és a helyi rendőrörs fogja használni az ingatlant.

Egyszerű, modern, az eredeti külső jegyeket tiszteletben tartó terv

„Feltehetik a kérdést, hogy éppen az a legmegfelelőbb módja az épület hasznosításának, hogy odatelepítjük a rendőrséget? Pontosan ez a legmegfelelőbb!” – nyilatkozta Karl Nehammer belügyminiszter.

Párizsban a koronavírus még az időt is megállította 1941-ben

A Montmartre negyedben két utcában ugyanis éppen egy második világháború idejében, a náci megszállás alatt játszódó filmet forgattak. Aztán a filmeseknek sebtiben el kellett hagyniuk a helyszínt, amikor egész Franciaország vesztegzár alá került. Még arra sem volt idejük, hogy a díszleteket leszedjék.

„És hogy miért? A rendőrség az alapvető szabadságjogok védelmezői. A rendőrök a polgárok partnereként tekintenek magukra, akik védik a szabadságjogokat, a gyülekezési és szólásszabadságot” – tette hozzá a politikus.

Talán kicsit másképpen látják a rendőrség és a lakosság viszonyát most Amerikában, ahol az országossá duzzadt tiltakozási hullám megmozdulásain a rendőrség újságírókat vegzál és tartóztat le.

Hitler Szulohaz Terv
Ilyen Lesz / Fotó: Marte.marte / Ap

De visszatérve a szomszédba, a győztes terv egyszerű, modernebb külsőt ad az épületnek, de mégsem nyomja el teljesen az eredeti ház lényeges elemeit. A viszonylag szerény külsejű háromemeletes lakóházat az osztrák belügyminisztérium 1972 óta bérelte, hogy megakadályozza az illetéktelen hasznosítását, és jótékonysági szervezeteknek adta albérletbe. Az ingatlan 2011 óta üresen állt, amióta egy mozgássérülteket segítő szervezet kiköltözött az ingatlanból.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet