A reneszánsz kori, firenzei szobrász, Andrea della Robbia alkotása tévedésből került Olaszországba a háború után, most visszakerülhet jogos tulajdonosához.

A második világháború idején, a német luftwaffe parancsnoka, Hermann Göring vette meg Andrea della Robbia, firenzei szobrász Mária Magdalénát ábrázoló szobrát, 1941-ben, írja a The Art Newsaper.

Naci Szobor
Vajon A Szobor Visszakerül Majd Jogos Tulajdonosához? / Fotó: Thomas Imo

A német kulturális miniszter, Monika Grütters egy február 21-i ünnepségen visszavette a szobrot Dario Franceschini, olasz kultuszminisztertől.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez egy jó példa a nemzetközi együttműködésre. Erősítenünk kell az együttműködést, mert tartozunk a náci áldozatoknak[/perfectpullquote]

– magyarázta Monika.

A szobor eredetileg egy müncheni művészeti kereskedés tulajdonában volt, amelynek zsidó tulajdonosa, 1936-ban kényszer hatása alatt bezárta a boltot, és elárverezte a gyűjteményét. Nem tudni, hogy ekkor ki szerezte meg az értékes darabot, de Göring 1941-ben egy olasz gróftól vásárolta meg. A háború után a szövetségesek tévedésből küldték vissza a szobrot származási helyére, Olaszországba, 1954-ben.

Restaurálás közben derült ki a 400 éves festményről, hogy Rembrandté

A pennsylvaniai Allentowni Művészeti Múzeumban kiállított Fiatal nő arcképe című olajfestményt Rembrandt műhelyének tulajdonították. Két éve a festményt a New York-i Egyetemre küldték restaurálásra és megtisztításra, írja a Huffington Post . Az egyetem restaurátorai akkor kezdték gyanítani, hogy Rembrandt művével állnak szemben, amikor eltávolították a legfelső festékréteget és a fekete, sűrű lakkréteget, és feltárult előttük a holland mester jellegzetes ecsetkezelése.

A német kormány azt ígéri, a szobor visszakerül a jogos örökösökhöz, amint kiderül, kik azok.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet