A színes bőrű Reni Eddo-Lodge brit író könyve került az eladási listák élére

Reni Eddo-Lodge színes bőrű brit író Why I’m No Longer Talking to White People About Race című könyve került az eladási listák élére.

Korábban Michelle Obamának volt hasonló sikere

A George Floyd váratlan halála után kialakult helyzet felkeltette az érdeklődést a fekete írók munkái iránt is.

Reni Eddo-Lodge az első színes bőrű, brit író, aki az Egyesült Királyág könyveladási  listájának első helyére került, írja a The Guardian. A Why I’m No Longer Talking to White People About Race (Miért nem beszélek többet a fehérekkel a rasszról?) című könyv a Nielsen Top 50-es könyvlistáján a június 13-i héten került az első helyre. Az eredménnyel Eddo-Lodge vált az első brit fekete íróvá a Nielsen 2001 óta működő könyvértékelési listáján.

Reni Eddo Lodge fekete íro
Reni Eddo-Lodge / Fotó: The Guardian

Rajta kívül egyetlen afroamerikai nőnek sikerült a lista élére kerülnie, mégpedig az Amerikai Egyesült Államok egykori first lady-jének, Michelle Obamának. Obama 2018-ban megjelent emlékirataival került a toplista élére.

Egy korábbi felmérés szerint nagyobb eséllyel kerül a lista élére egy David nevű ember, mint valamilyen etnikai kisebbség tagja.

2017-ben jelent meg elsőként nyomtatásban Eddo-Lodge díjnyertes könyve, amely 2014-ben blogként indult el. A könyvben arról ír, miért nem beszél többet a rasszok témájáról fehérekkel. Szerinte ők elfogadják a strukturális rasszizmus intézményét, és annak társadalmi tüneteit.

A fekete szerzők kevesebb előleget kapnak a könyveikért

A kezdeményezést L. L McKinney fantasy-szerző indította útjára, aki #publishingpaidme hashtag alatt arra kérte írótársait, fedjék fel, mennyi pénzt kaptak a kiadóiktól, írja a The Guardian . A brit Matt Haig bár kényelmetlennek nevezte a szituációt, de megírta, hogy az első könyvéért 5 ezer font előleget kapott, a tizedikért pedig 600 ezret.

„Nagyon vadító érzés, hogy elértem ezt a rekordot. A munkám olyan fekete, brit irodalmi nagyságok művein alapul mint Bernadine Evaristo, Benjamin Zephaniah, Zadie Smith, Andrea Levy, Stella Dadzie, Stuart Hall, Linton K Johnson, Jackie Kay, Gary Younge, hogy csak néhányat soroljak. Az eredmény nem segít azokon a körülményeken, amelyek miatt ez megszülethetett. Tény, hogy 2020-at írunk és én vagyok az első” – mondta Eddo-Lodge.

A brit könyvesboltok meglovagolva a Black Lives Matter miatt kialakult feketék iránti érdeklődést, a színes bőrű szerzők könyveit helyezték előtérbe a könyvesboltok polcain. Így a héten több fekete bőrű szerző műve is az élvonalba került. Akala Natives-ja (Bennszülöttek) a negyedik, Layla F Saad Me and White Supremacy (Én és a fehér felsőbbrendűség) az ötödik és Bernardine Evaristo díjnyertes regénye a Girl, Woman, Other (Lány, nő, és egyéb) a hatodik helyen végzett a toplistán.

A bevételeket a Black Lives Matternek ajánlja

Eddo-Lodge sikere annak is köszönhető, hogy az író arra kérte az olvasókat, vásárolják meg a könyvét, amelynek bevételit a Black Lives Matter-mozgalomnak ajánlja.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a könyv anyagilag megváltoztatta az életemet. Nem szeretnék azzal a gondolattal élni, hogy személyes profitot érek el, amikor egy fekete embere halálát bemutató videó ér el nagy nézettséget [/perfectpullquote]

– magyarázza az író.

A hír azután érkezett, hogy a megalakult a Fekete Írók Szövetsége. A szervezet azt követeli a kiadóktól, hogy változzon meg a kiadói rendszer és vizsgálja meg a mélyen gyökerező faji egyenlőtlenségek kérdését. Követelték továbbá, hogy a kiadók hozzák nyilvánosságra, hány feketét alkalmaznak és hány fekete író művét jelentetik meg. Arra is felhívták a figyelmet, hogy több pénzt kell fordítani a fekete tehetségek felkutatására is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból