„B_szd meg, meghaltunk” – Pilóták utolsó szavai a gépük becsapódása előtt

Vajon mi játszódhat le egy utasszállító pilótájának fejében, amikor rájön, hogy nincs tovább, a repülőgép hamarosan lezuhan? A repülők fekete dobozai a pilótafülkékben elhangzott beszélgetéseket is rögzítik. A brit The Sun válogatásából néhány légi katasztrófa utolsó hanganyagaira derült fény.

Jó éjt, viszlát, sziasztok, meghalunk!

A LOT lengyel legitarsasag 5055 jarata legi katasztrofa
A LOT lengyel légitársaság 5055-ös járatának maradványa Varsó mellett a légi katasztrófa után / Fotó: Wikimedia

A LOT lengyel légitársaság 5055-ös járata Varsóból New Yorkba tartott 1987-ben, amikor nem sokkal a felszállás után a négy hajtóműből az egyik felrobbant, majd a mellette lévő másik is kigyulladt, valamint a magassági kormánylap is megsérült. A pilóták elvesztették az irányítást a repülőgép felett, és a Varsó mellett lévő Kabaty erdőbe zuhantak. A fedélzeten lévő mind a 183 ember meghalt, ezzel ez volt a legsúlyosabb légi baleset, amely egy Iljusin IL-62-es repülőgéppel történt. A pilóta utolsó szavai ezek voltak: “Jó éjt, viszlát, sziasztok, meghalunk!”

Azt ne tedd!

FlyDubai legi katasztrofa repulogep szerencsetlenseg fekete doboz
A FlyDubai rosztovi baleset helyszíne / Fotó: AFP

Néha a pilóták utolsó szavai többet elárulnak a pillanatnyi lelkiállapotuknál. Így volt ez 2016-ban a FlyDubai gépének rosztovi katasztrófájánál is, amely az erős viharban kétszer is átstartolt, mert nem tudott leszállni, végül a földbe csapódott.

Megtalálták a Fekete-tengerben az Armenyija szovjet kórházhajó roncsait

A menekülőket és sebesülteket szállító hajón feltételezések szerint 6-10 ezernyien lehettek, ezért ennek a tragédiának legalább négyszer annyi halálos áldozata lehetett, mint a Titanic elsüllyedésének, írja a az MTI-re hivatkozva. A hajótörzset hanglokátor segítségével kb. 1,5 km mélyen, a Krím-félsziget partjaitól 18 tengeri mérföldre (több mint 33 km-re) találták meg márciusban.

Az orosz Rosszija-1 tévécsatorna nyilvánosságra hozta a pilóta és a személyzet közti beszélgetést, az utolsó szavak, amelyek elhangoztak, ezek voltak: „Azt ne tedd!”. Az eddigi vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a 62 ember életét követelő baleset oka emberi hiba volt, a Boeing 737-es pilótája elvesztette az orientációját.

Ennyi volt, fiúk! B_sz meg!

A Vladivostok Air 352-es járata 2001-ben Jekatyerinburgból Irkutszkon át Vlagyivosztokba tartott, ám Irkutszk repülőteréhez közeledve a pilóták elvesztették az irányítást a gép felett. A Tupolev Tu-154M típusú gép lezuhant, a rajta utazó 145 ember pedig meghalt. A balesetet a pilóta hibája okozta, akinek utolsó szavai ezek voltak: „Ennyi volt, fúk! B….. meg!”

Tulajdonképpen ezek a körülmények nem tűnnek nagyon jónak, ugye?

air uj zeland d 10 jarat legi katasztrofa repulogep szerencsetlenseg fekete doboz
Az Air Új-Zéland légitársaság D-10-es járatának roncsdarabjai az antarktiszi Mount Erebus hegy oldalán 1979-ben / Fotó: Wikimedia

1979-ben az Air New Zealand 901-es járata kiránduló utat tett az Antarktisz felett. A McDonnell Douglas DC-10-30 típusú gépet egy technikai hiba rossz irányba vitte, és a Mount Erebus oldalába csapódott. A fedélzeten utazó mind a 257 ember életét vesztette. A feketedoboz hanganyaga alapján a pilótákat váratlanul érte az Antarktisz kemény időjárása, a kapitány pedig utoljára ezt mondta: Tulajdonképpen ezek a körülmények nem tűnnek nagyon jónak, ugye?

B_szd meg, meghaltunk!

air france legi katasztrofa repulogep szerencsetlenseg fekete doboz
Brazil hadi tengerészek kiemelik az Air France légitársaság eltűnt 447-es járatának maradványait az Atlantik-óceánból / Fotó: AFP

2009-ben, mielőtt az Air France 447-es járata az Atlanti-óceánba csapódott, a pilóta utolsó szavai ezek voltak: „B_szd meg, meghaltunk!” Erre két évvel később derült fény, csak ekkor találták meg ugyanis a gép fekete dobozát.

A katasztrófához vezető események láncolatát az idézte elő, hogy a gép sebességét mérő Pitot-csövek a fűtés ellenére elfagytak. A Rio de Janeiróból Párizsba tartó Airbus A330-as repülőn 228 ember lelte halálát.

Hát, így járunk

Az Alaska Airlines 261-es járata 2000-ben a mexikói Puerto Vallartából San Francisco felé tartott, ám a pilóták elvesztették az irányítást a gép felett. A Los Angelesben tervezett kényszerleszállást már nem sikerült végrehajtani, így a McDonnaell Douglas MD-83 a Csendes-óceánba csapódott. Az áldozatok száma 88 volt. A pilóta a végén ennyit mondott: „Hát, így járunk”.

Anyu, szeretlek

A Pacific Southwest Airlines 182-es járata egy magánrepülővel ütközött 1978-ban a pilóta és a torony hibájából. A San Diego mellett lezuhant repülőgép fedélzetén lévő 135 ember meghalt, továbbá még heten a földön tartózkodók közül.

Elég részletesen rekonstruálták a Hableány-balesetet

Rekonstruálták a katasztrófát, szúrta ki az . A Margit hídnál bekövetkezett balesetben a Hableányt hátulról utolérte a Viking Sigyn, majd összeütköztek. A Hableány a víz alá került, 25 utasa és kétfős személyzete halt meg a balesetben, egy fő eltűnt, heten élték túl az ütközést.

Másodpercekkel az után, hogy a kapitány kapaszkodásra szólított fel mindenkit, a személyzet egyik tagja ezt mondta: „Anyu, szeretlek”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból