Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára szerint tapsolniuk kellene a feministák, hogy Magyarország “biztosítja számukra a választás szabadságát és lehetőségét.”

A Magyar Narancs szemlézte a Magyar Nemzet interjúját, amelyet Rétvári Bence parlamenti államtitkárral készített a lap. A beszélgetés során előkerült a bevándorlás és az “anya kontra karrier” téma is.

Rétvári Bence Emmi
Rétvári Bence Az Emmi Államtitkára / Fotó: Mti

Az interjú készítője azt állította, hogy a genderszakosok szerint a magyar kormány a bölcső és a tűzhely mellé száműzi a nőket. Ezt követően megkérdezte, hogy Rétvári Bence mit gondol az “anyaság kontra karrier” szembeállításról.

A feminizmus nem egy szörny, amely férfiakat akar bekebelezni

Miért övez ekkora utálat nők és férfiak részéről egyaránt egy egyszerű szót? Mi váltja ki a feministát lesajnáló jelzőként használó emberek haragját egy vitában egy nő védelméről? Jó, igen, címke: ám egy összefoglaló jelentést hordoz. A legtöbb ilyen vita noha online hangzik el,mert az embereknek kényelmetlen a véleményüket szemtől szembe vállalni.

Az EMMI államtitkára szerint a magyar nők “egyáltalán nem a tűzhely mellett élnek”, a foglalkoztatásuk jelentősen emelkedett. Tehát úgy véli, több édesanya tudja a karrierjét építeni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezt segíti az is, hogy húszezer bölcsődei férőhelyet hozunk létre, s hogy emellett a korábbi szabályozással ellentétben, ha ma valaki a gyermek féléves korától visszamegy dolgozni, nem veszti el a gyermek után járó támogatást. És idetartozik, hogy az új családvédelmi akcióterv részeként a jövőben a negyedik gyermek vállalása után az édesanyák örökre szja-mentességet élveznek majd, ami úgy is felfogható, mint egyfajta jövedelmi kompenzáció a karrierépítésből kiesett évekért. Azt hiszem, a legharcosabb feministáknak is tapsol­niuk kellene, hogy Magyarország ilyen mértékben támogatja a nőket; hogy biztosítja számukra a választás szabadságát és lehetőségét. De persze ők ilyenkor mélyen hallgatnak[/perfectpullquote]

– fogalmazott Rétvári.

Helyreigazítás: Elnézést kérünk olvasóinktól, a cikk címében és leadjében korábban az “örüljenek” ige szerepelt (“örüljenek a feministák, hogy szavazhatnak”), azonban a pontosítás megkívánja, hogy az idézett szövegrészletre, azaz “tapsolniuk” igére (“…tapsolniuk kellene a feministáknak, hogy szabadon választhatnak”) igazítsuk. Emellett a szóban forgó cikk megjelenése során a Magyar Nemzet megemlítését elmulasztottuk, amelyet ezen helyreigazítás által pótoltuk.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet