Rétvári Bence véletlenül elismerte: keveset tesztel Magyarország

Rétvári Bence véletlenül bevallotta, hogy Magyarország túl keveset tesztel! Az államtitkár a WHO ajánlásait idézte, és nem vette észre, hogy amit mond, az cáfolja a Fidesz-kormány teszteléssel kapcsolatos állításait!

Szabó Tímea kérdéseiben elveszett Rétvári Bence

Bevett retorikai gyakorlat, hogy ha valamit ködösíteni szeretnénk, idézetekkel operálunk. Ezúttal azonban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Miniszterériumának (EMMI) miniszterhelyettese elszámolta magát, így véletlenül elárulta, hogy kevés koronavírus-tesztet végez a kormány, szúrta ki a 444.

retvari bence fidesz kdnp koronavirus tesztek bevallotta emmi
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2016 május 23-án. / Fotó: Kovács Tamás / MTI

Rértvári – aki nem éppen a feministák és a fiatalok híve – igyekezett több helyről is idézettel válaszolni Szabó Tímea Párbeszédes politikus több kérdésére – eredetileg Kásler Miklósnak, az EMMI miniszterének intézte a kérdést, de Rétvári reagált rájuk. A citált szövegrészek között volt, hogy Magyarországnak a koronavírus-tesztelésnél „érdemes a WHO ajánlásait követni”.

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust Ajánlásokat tett közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) arról, milyen alapvető szabályokkal csökkenthető annak esélye, hogy valaki megfertőzödjön koronavírussal. A tüdőgyulladást okozó kór halálos is lehet.

Majd ezt írta: „a napi vizsgálatszám-szükséglet meghatározásánál a WHO ajánlása alapján azt kell figyelembe venni, hogy a napi pozitív vizsgálatok aránya ne haladja meg az 5 százalékot”.

A válaszából azonban az egyáltalán nem derül ki, hogy hány tesztet tudnának maximálisan elvégezni Magyarországon.

Elszólta magát

De van egy bekezdés, amiben Rétvári azt írja, hogy „a napi vizsgálatszám-szükséglet meghatározásánál a WHO ajánlása alapján azt kell figyelembe venni, hogy a napi pozitív vizsgálatok aránya ne haladja meg az 5 százalékot”.

Ebben viszont az a bökkenő, hogy szeptember 11-e óta minden nap 5 százalék felett volt a pozitív tesztek aránya Magyarországon. Vagyis az elmúlt tíz napban – a járvány egyre durvuló második hullámában – Magyarországon keveset tesztelnek (még Rétvári meghatározása alapján is). A 444 azt írja, a védekezéshez muszáj lenne bővíteni ezt.

Rétvári volt az, aki korábban azt közölte, hogy „a koronavírus-fertőzöttekkel kontaktusba került személyek kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges”, mert szerinte „nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higéniás szabályok és a járványügyi intézkedések betartása” – emlékezetett a hírportál.

Rétvári a mostani válasza végére is odabiggyesztette a megszokott befejezését, ami arról szól, hogy a baloldal kihúzza magát a koronavírus elleni közös védekezésből.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból