Richard Serra szobrait a rongálók még a sivatag közepén is megtalálják

Újból megrongálták Richard Serra szobrát. A Katari Múzeumigazgatóság lakossági kampányt indított a köztéri műalkotások megóvása érdekében.

Vonzza a firkálókat Richard Serra

Ismét megrongálták Richard Serra, a hatalmas szabadtéri acélszobrairól ismert művész alkotását a katari sivatagban, írja a The Art Newspaper.

Richard Serra Katar Oszlopok
Richard Serra oszlopai a sivatagban / Fotó: Kim Izidi

Az állami múzeumokat és köztéri alkotásokat felügyelő Katari Múzeumigazgatóság bejelentette, hogy Serra East West/West East (2014) című alkotását tavaly december végén ismét összefirkálták. 

A katari királyi család megbízásából készült alkotás négy darab 14 méter magas acéloszlopból áll, amelyeket a Brouq rezervátum egy eldugott részén, egy 1 kilométer hosszú szakaszon állítottak fel. Serra alkotása még jóval azelőtt készült, mielőtt tavaly az első utah-i monolit felbukkant és hasonmásai bekerültek volna a köztudatba.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Tavaly márciusban is csúnyán összegraffitizték Serra oszlopait, novemberben láttak neki a tisztításnak. Most ráadásul a firkálás mellett meg is karcolták a felületet. Nem kis elszántság kellett hozzá, hiszen az oszlopok nehezen megközelíthető, eldugott helyen találhatók, és a sivatagi körülmények sem a legideálisabbak. Mégis, a vandálok nem egyszer megtalálják, csak azért, hogy kiírják rá, „itt jártam”. A többi felirat művészeti kérdéseket feszegetett vagy a Katarral szomszédos államokkal szemben fenntartott szankciók ellen tiltakoztak.

Köztulajdon-érzékenyítés

Abdulrahman Al Ishaq, a Katari Múzeumok igazgatója elmondta, hogy szeptemberben indítottak kampányt a köztéri alkotások védelmében. Figyelmeztető táblákat helyeztek ki, amelyeken a szándékos rongálásról szóló jogszabályok is szerepelnek. Biztonsági kamerák kihelyezését is kilátásba helyezték, hogy könnyebben tudják be tudják azonosítani a vandálokat. Hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy felhívják a lakosság figyelmét: a köztéri alkotások az állami tulajdon részét képezik. Hozzátette, hogy szerveznek vitákat és hamarosan elkészül az alkotásokról szóló tananyag is.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Bár ezek a művek nem zárt térben találhatóak, az embereknek meg kell érteniük, hogy köztéri alkotások is a Katari Múzeumigazgatóság közgyűjteményeihez tartoznak. Így részben az ő felelősségük is, hogy magukénak érezzék és aszerint vigyázzanak rájuk” – jelentette ki Al Ishaq.

Serra óriási fémlemezekből készült alkotásai szerte a világon, Londonban, Amszeterdamban vagy Bázelben is megtalálhatóak, ahol szintén gyakran válnak graffitisek áldozatává. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból