Rihanna, Billie Eilish és még sokan mások a New York-i rendőrség átalakítását követelik 

Megan Thee Stallion, Ariana Grande, Rihanna, Billie Eilish is aláírta a New York államnak címzett nyílt levelet. A rendőrségi intézkedések és eljárások megreformálását követelik. 

A fekete életek számítanak

Az Egyesült Államokban régóta problémát jelentenek a rendszeres rendőri túlkapások. George Floyd halála és az azt követően fellángoló Black Lives Matter mozgalom pedig a nemzetközi érdeklődés figyelmét is felhívja erre. A rasszizmusból fakadó elnyomás és igazságtalanság egyértelműen előtérbe kerültek. Világszerte tüntetnek az emberek az igazságos bánásmódért. 

amerikai tuntetok
Amerikai tüntetők / Fotó: Melissa Arras

Derek Chauvin közel 9 percet térdelt George Floyd nyakán, akit hamis pénzzel való fizetéssel vádoltak meg. A férfit kirángatták a kocsijából, a földre teperték, majd mit sem törődve állapotával és a körülöttük állók figyelmeztetésével, hagyták szenvedni a levegőért könyörgő férfit. Ez a fajta leteperési módszer akár pár perc alatt képes eszméletvesztést okozni. Négy percet követően pedig a halál biztosan beáll. Chauvin azután sem engedte el a férfit, hogy elájult, később pedig meghalt. Az eljárásra Chauvin legfeljebb akkor lett volna jogosult, ha Floyd ellenáll a rendőri parancsnak. A videófelvételek azonban bizonyítják, hogy erre nem volt példa. 

A zeneipar újra lép

Hetekkel később pedig fókuszba került egy törvény (50-A), amely titkosítja a rendőri tisztviselők személyi- és fegyelmi eljárások során tanúsított magatartásának dokumentációját a nyilvánosság elől. A zeneipar már korábban is igyekezett tenni a feketéket érintő elnyomás ellen, azonban az ágazat szereplői most új szinteken igyekeznek segíteni. 

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Megan Thee Stallion, Ariana Grande, Rihanna, Billie Eilish, Grimes, Hailey és Justin Bieber, James Blake, Princess Nokia és Meek Mill is aláírta a New York államának címzett nyílt levelet, ami az 50-A törvény hatályon kívül helyezését követeli. A benyújtott kérelem itt olvasható. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból