Rina Sawayama debütáló albuma egyértelmű siker a szakmán belül, mégsem jelölhetik a Mercury-díjra az énekesnő származása miatt.

Az énekesnő nem rendelkezi brit útlevéllel

Rina Sawayama csalódott, hiszen a debütáló albumát nem jelölhetik a Mercury-díjra. A hivatalos indoklás szerint nem rendelkezik brit útlevéllel. Pedig Sawayama 25 éve él az Egyesült Királyságban és határozattal idejű tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Mivel Japánban nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, ezért megtartotta japán útlevelét, hogy közelebb érezze magát a családjához.

Rina Sawayama
Rina Sawayama / Fotó: Hendrik Schneider

Ahhoz, hogy egy zenészt jelölhessenek a díjra, brit vagy ír nemzetiségűnek kell lennie, zenekarok esetében pedig a tagok 30%-ának kell megfelelő állampolgársággal rendelkeznie. Sawayama nem ért egyet a brit származás ilyen módon történő meghatározásával. Sawayama kiadója, a Dirty Hit felkereste a British Phonographic Industry (BPI) szervezetet, amely a Mercury-díjat szervezi. Válaszukból az derült ki, hogy folyamatosan vizsgálják felül a szempontrendszereket.

Taylor Swift új meglepetésalbummal jött ki a karanténból, a Folklore-ral

Taylor Swift váratlan meglepetést adott rajongóinak: július 23-án megjelent nyolcadik albuma, a Folklore, írja a The Guardian . A Grammy-díjas dalszerző-énekes a számok nagy részét Aaron Dessnerrel ( The National) közösen szerezte, de Justin Vernon ( Bon Iver) és Taylor állandó szerzőtársa, Jack Antonoff ( Bleachers) is közreműködtek a lemez elkészítésében.

A zenész és producer Sarathy Korwar Twitteren keresztül támogatja Sawayamát és elindította a #sawayamabritish kezdeményezést, amely azt hirdeti, hogy „Sawayama brit”.

Elton John is méltatta Sawayamát

A japán-brit popsztár az Egyesült Királyságban készítette el a kritikusok által is elismert debütáló, Sawayama című lemezét. A gyakran jótékonykodó Elton John véleménye szerint az idei év egyik legerősebb albuma. A The Guardian zenekritikusa szerint pedig ragyogóan találékonyra és futurisztikusra sikerült.

Rina Sawayama – XS (Official Video)

Rina Sawayama – XS Sawayama – Out Now – http://dirtyh.it/sawayama Directed by Ali Kurr Executive Producer: Mayling Wong http://vevo.ly/rZkKYP

A 2020-as Mercury-díj jelöltjei között szerepel többek között Dua Lipa, Stormzy, Michael Kiwanuka és a Sports Team is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk