Az iszlám világból származó 2500 ritka szöveg vált elérhetővé ingyenesen

Különleges iszlám eredetű könyveket és kéziratokat tett elérhetővé online az Izraeli Nemzeti Könyvtár.

Eddig ismeretlen részletek is feltárultak

A régi korok művészeti alkotásai és műkincsei a mai napig hatalmas értéket képviselnek, nem ritka, hogy aukciókon több száz millió dollárért találnak új gazdára a ritkaságok.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár számos kéziratot és könyvet digitalizált be a gyűjteményéből, amelynek legrégebbi darabja IX. századból származnak. Az iszlám világból fennmaradt gyűjteményt az intézmény most ingyenesen hozzáférhetővé teszi online, írja a The Guardian.

iszlam konyvek2
Középkori könyvillusztráció / Fotó: National Library of Israel

Az egyedülálló gyűjteményben a IX. századtól egészen a XX. századig találhatóak arab, perzsa és török forrásokból származó darabok. A különleges alkotások között megtalálhatóak az iráni Gift to the Noble (Tuhfat al-Ahrar, Ajándék a nemes úrnak) példányai, és a perzsa misztikus költő Nur al-Din Jami vallási és erkölcsi témájú versei is. A könyveket gyönyörű középkori kalligráfiákkal illusztrálták.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lenyűgöző. Minden oldalt arany levelek és finoman kidolgozott festmények szegélyeznek. Minden oldal különböző. Gazellákat, virágokat és növényeket ábrázoló képeket láthatunk benne[/perfectpullquote]

– magyarázza Dr. Raquel Ukeles, az Iszlám és közép-keleti gyűjtemény kurátora.

Ezek a kéziratok, nagyon sérülékenyek ahhoz, hogy állandó kiállítás részei lehessenek, ezért digitalizálással igyekeznek közzétenni a ritka kincseket. A modern eljárásnak köszönhetően eddig rejtve maradt részletek is felfedezésre kerültek.

Cél, hogy a kultúrák közeledjenek egymáshoz

A ritkaságok között szerepel egy miniatűr Korán is, amely mindössze 3,7×6,8 cm méretű, amit inkább amulettként használtak, mintsem a vallás tanulmányozására. A miniatűr Koránt egy oszmán katona vitte magával Bécs 1529-es ostromához. Viselőjének viszont nem hozott szerencsét, hiszen a könyv az osztrák hadsereg kezére került, miután az iszlám seregek visszavonultak.

Beleolvasnál a Hunyadiak leveleibe? A Magyar Nemzeti Levéltár új kötetének köszönhetően megteheted

A kötet a több országban, számos köz- és magángyűjteményben fellelhető, 1447 és 1489 között kelt, Hunyadi János és Mátyás által kiadott címeresleveleket – a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket – gyűjti össze – emelte ki Rácz György, az MNL Országos levéltári főigazgató-helyettese hétfőn Budapesten.

A darabok nagy részét az egyik legismertebb iszlám-kéziratgyűjtőnek, Abraham Shalom Yahuda arab-zsidó tudósnak köszönhetjük, aki 1951-ben halt meg. A könyvtár szóvivője elmondta, hogy a projekt megvalósítását az Arcadia alapítvány tette lehetővé, amely a kulturális örökség megóvást, a környezet védelmét és a nyílt hozzáférést elősegítő törekvéseket támogat.

iszlam konyvek
Miniatűr Korán / Fotó: National Library of Israel

A gyűjtemény digitalizálásával és online hozzáférésének biztosítása révén a projekt célja az, hogy összehozza a különböző embereket, hogy tanulmányozhassák egymás kultúráját politikai háttértől függetlenül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból