Különleges iszlám eredetű könyveket és kéziratokat tett elérhetővé online az Izraeli Nemzeti Könyvtár.

Eddig ismeretlen részletek is feltárultak

A régi korok művészeti alkotásai és műkincsei a mai napig hatalmas értéket képviselnek, nem ritka, hogy aukciókon több száz millió dollárért találnak új gazdára a ritkaságok.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár számos kéziratot és könyvet digitalizált be a gyűjteményéből, amelynek legrégebbi darabja IX. századból származnak. Az iszlám világból fennmaradt gyűjteményt az intézmény most ingyenesen hozzáférhetővé teszi online, írja a The Guardian.

Iszlam Konyvek2
Középkori Könyvillusztráció / Fotó: National Library Of Israel

Az egyedülálló gyűjteményben a IX. századtól egészen a XX. századig találhatóak arab, perzsa és török forrásokból származó darabok. A különleges alkotások között megtalálhatóak az iráni Gift to the Noble (Tuhfat al-Ahrar, Ajándék a nemes úrnak) példányai, és a perzsa misztikus költő Nur al-Din Jami vallási és erkölcsi témájú versei is. A könyveket gyönyörű középkori kalligráfiákkal illusztrálták.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lenyűgöző. Minden oldalt arany levelek és finoman kidolgozott festmények szegélyeznek. Minden oldal különböző. Gazellákat, virágokat és növényeket ábrázoló képeket láthatunk benne[/perfectpullquote]

– magyarázza Dr. Raquel Ukeles, az Iszlám és közép-keleti gyűjtemény kurátora.

Ezek a kéziratok, nagyon sérülékenyek ahhoz, hogy állandó kiállítás részei lehessenek, ezért digitalizálással igyekeznek közzétenni a ritka kincseket. A modern eljárásnak köszönhetően eddig rejtve maradt részletek is felfedezésre kerültek.

Cél, hogy a kultúrák közeledjenek egymáshoz

A ritkaságok között szerepel egy miniatűr Korán is, amely mindössze 3,7×6,8 cm méretű, amit inkább amulettként használtak, mintsem a vallás tanulmányozására. A miniatűr Koránt egy oszmán katona vitte magával Bécs 1529-es ostromához. Viselőjének viszont nem hozott szerencsét, hiszen a könyv az osztrák hadsereg kezére került, miután az iszlám seregek visszavonultak.

Beleolvasnál a Hunyadiak leveleibe? A Magyar Nemzeti Levéltár új kötetének köszönhetően megteheted

A kötet a több országban, számos köz- és magángyűjteményben fellelhető, 1447 és 1489 között kelt, Hunyadi János és Mátyás által kiadott címeresleveleket – a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket – gyűjti össze – emelte ki Rácz György, az MNL Országos levéltári főigazgató-helyettese hétfőn Budapesten.

A darabok nagy részét az egyik legismertebb iszlám-kéziratgyűjtőnek, Abraham Shalom Yahuda arab-zsidó tudósnak köszönhetjük, aki 1951-ben halt meg. A könyvtár szóvivője elmondta, hogy a projekt megvalósítását az Arcadia alapítvány tette lehetővé, amely a kulturális örökség megóvást, a környezet védelmét és a nyílt hozzáférést elősegítő törekvéseket támogat.

Iszlam Konyvek
Miniatűr Korán / Fotó: National Library Of Israel

A gyűjtemény digitalizálásával és online hozzáférésének biztosítása révén a projekt célja az, hogy összehozza a különböző embereket, hogy tanulmányozhassák egymás kultúráját politikai háttértől függetlenül.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.