Robert Schumannt látomások gyötörték, mikor a Manfréd-nyitányt komponálta

Franz Schubert és Robert Schumann művei szólalnak meg Kovács János vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén vasárnap a Pesti Vigadóban.

Kürtművészekkel

A Lukács bérlet hangversenyén Franz Schubert – Dohnányi Ernő f-moll fantázia, Robert Schumann Hangversenydarab négy kürtre és zenekarra, a Manfréd-nyitány és a IV. (c-moll, “Tragikus”) szimfónia hangzik el Kutas Dávid, Gál László, Rákos László és Maruzsa Tibor kürtművészek közreműködésével – közölték a Nemzeti Filharmonikusok.

Látomások gyötörték Schumannt

Kortársi beszámoló szerint Robert Schumannt látomások gyötörték, amikor 1848-ban Byron Manfrédjához komponált színpadi kísérőzenét, ebből manapság általában a nyitányt halljuk.

robert schumann franz schubert latomas
Robert Schumann / Fotó: Wikimedia

A német erdő, a vadászat zenéjét idézi meg a versenymű négy kürtre és zenekarra, a c-moll szimfóniát pedig a tragikus jelzővel látta el a szerző.  Mint Schubert oly sok alkotása, ez is elfeledve lappangott keletkezése után több mint három évtizedig.

Beethoven 10. szimfóniáját mesterséges intelligencia fejezi be

Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála, most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet mesterséges intelligencia segítségével Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.

A hangverseny nyitószámaként elhangzó f-moll fantáziát mindig is szerették a zongoristák, Dohnányi Ernő például zenekarra hangszerelte.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból