Hamarosan bemutatják Rófusz Ferenc legújabb animációját

Várhatóan karácsony körül mutatják be Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező Utolsó vacsora című legújabb animációját a Duna tévécsatornán.

Rófusz Ferenc negyven évig dédelgette filmje megvalósítását, amely Az utolsó vacsora című Leonardo-festményt eleveníti meg. A Kossuth-díjas rendező szerint megérte ez a várakozás.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szerencsére nem engedték meg annak idején, hogy elkészüljön ez a film, mert biztos, hogy nem tudtuk volna ilyen minőségben elkészíteni[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta Rófusz Ferenc, aki idén ötven éve kezdte meg pályafutását a Pannónia Filmstúdiónál.

Kiemelte, hogy ma már élhettek a modern technika adta új lehetőségekkel. A 10 perces alkotás vegyes technikával készült: 2D és 3D animációval, valamint élőszereplővel. Az élőfilmes részt Rudolf Péterrel vették fel. A negyven évvel ezelőtti eredeti storyboardon és a Bibliából átvett monológon semmit nem változtattak.

Rofusz
A Duna Tv Sugározza Majd Rófusz Ferenc: Utolsó Vacsora Című Animációját / Fotó: Mti

Mint mondta, a film három év alatt készült el sziszifuszi munkában a Magyar Média Mecenatúra támogatásával, de külön hozzájárulást kaptak a Magyar Művészeti Akadémiától, a Nemzeti Kulturális Alaptól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától is.

“Így tudtuk elérni ezt a minőséget, ráadásul élőzenét is tudtunk hozzá készíteni Pacsay Attila zeneszerző közreműködésével a Pannonia Filmstúdióban” – magyarázta a rendező.

MAGYAR SIKER: Hirosima-díjat nyert a Wunder Judit a Kötelék című animációjával

Wunder Judit filmjének főszereplője egy fiatal nő, aki magányosan éli napjait és szerelem után vágyakozik, mígnem megismerkedik egy macskára emlékeztető árnyalakkal. A nő szerelemre talál. Amikor a különös teremtmény eltűnik, egyszerre kell megélnie az anyaság örömeit és szeretője hiányát. Wunder Judit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció mesterszakán végzett 2016-ban.

A 2002-ben Magyarországra visszatért rendező elmondta, hogy külföldi kalandozásai során egyetlen egyedi filmet nem gyártott. “Úgy éreztem mindig, hogy amit én itt Magyarországon találtam ki, azt én itt szeretném megcsinálni” – hangsúlyozta.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból