A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A Roma Hősök elnevezésű fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Azonban a koronavírus-járvány miatt ezúttal online térbe helyezik át.

Túlélés és boldogulás metszetében

A Független Színház Magyarország, ami tavaly márciusban a világ első roma drámakötetét bemutatták Budapesten, október 21. és december 9. között negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. A fesztiválon évről-évre mutatkoznak be roma társulatok eddig hazánkban még nem látott előadásokkal. Mint írják a közleményben a szervezők, céljuk, hogy minél több roma hőstörténetet és a roma színház sokszínű értékeit bemutassák. Az egész világ nehéz időszakot él meg, amikor még inkább szükségünk van hősökre.

Roma Hősök Fesztivál Falunap
A Roma Hősök Falunap Című Előadásának Szereplői / Fotó: Vincze Alina

Idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai csapatok mutatkoznak be. Minden előadás elérhető lesz magyar nyelven és angol felirattal. Ebben az évben nyolc újabb produkciót láthat a közönség a fesztiválon, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül.

Roma cyber-boszorkányok és milliárdos román virágáruslány

A számos előadáson betekintést nyerhetünk egy román virágáruslány életébe, aki milliárdossá válik, de megtudhatjuk, mire képesek az ún. roma cyber-boszorkányok.

Roma hősök: „Mától nem vagyok többé cigány. Ember vagyok” – Recenzió

Tapasztaltad már, hogy mennyire relatív és dinamikusan változó, éppen melyik címke kerül a te homlokodra is? Nem csak a származástól, nemtől, vallástól, bőrszíntől, hanem tértől és időtől is függ, hogy többségi vagy kisebbségi szerepben létezünk egy adott mikrokörnyezetben.

Súlyos kérdéseket is boncolgatnak a Független Színház Magyarország által meghívott társulatok előadásai. A gyerekét egyedül nevelő, zsákfaluban élő, pénzkölcsönzéssel foglalkozó asszony vagy éppen egy osztrák menekülttáborban élők problémáit tárják a nézők elé. De vajon, hogyan vészeli át a koronavírus-járvány miatti karantént egy roma család? Ezen témákat mind-mind górcső alá veszik a Roma Hősök októberi fesztiválján.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz[/perfectpullquote]

– mondta Balogh Rodrigó, a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

6Rodrigo
Balogh Rodrigó, A Független Színház Magyarorzság Művészeti Vezetője / Fotó: Szeretlek Magyarország

A fesztivál előadásai szerdánként 19 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben. Részletes információt a programok iránt a Független Színház Magyarország hivatalos weboldalán olvashatsz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.