Mire képesek a roma cyber-boszorkányok? – A Roma Hősök idén házhoz mennek

A Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A Roma Hősök elnevezésű fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Azonban a koronavírus-járvány miatt ezúttal online térbe helyezik át.

Túlélés és boldogulás metszetében

A Független Színház Magyarország, ami tavaly márciusban a világ első roma drámakötetét bemutatták Budapesten, október 21. és december 9. között negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. A fesztiválon évről-évre mutatkoznak be roma társulatok eddig hazánkban még nem látott előadásokkal. Mint írják a közleményben a szervezők, céljuk, hogy minél több roma hőstörténetet és a roma színház sokszínű értékeit bemutassák. Az egész világ nehéz időszakot él meg, amikor még inkább szükségünk van hősökre.

Roma Hősök Fesztivál Falunap
A Roma Hősök Falunap Című Előadásának Szereplői / Fotó: Vincze Alina

Idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai csapatok mutatkoznak be. Minden előadás elérhető lesz magyar nyelven és angol felirattal. Ebben az évben nyolc újabb produkciót láthat a közönség a fesztiválon, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül.

Roma cyber-boszorkányok és milliárdos román virágáruslány

A számos előadáson betekintést nyerhetünk egy román virágáruslány életébe, aki milliárdossá válik, de megtudhatjuk, mire képesek az ún. roma cyber-boszorkányok.

Roma hősök: „Mától nem vagyok többé cigány. Ember vagyok” – Recenzió

Tapasztaltad már, hogy mennyire relatív és dinamikusan változó, éppen melyik címke kerül a te homlokodra is? Nem csak a származástól, nemtől, vallástól, bőrszíntől, hanem tértől és időtől is függ, hogy többségi vagy kisebbségi szerepben létezünk egy adott mikrokörnyezetben.

Súlyos kérdéseket is boncolgatnak a Független Színház Magyarország által meghívott társulatok előadásai. A gyerekét egyedül nevelő, zsákfaluban élő, pénzkölcsönzéssel foglalkozó asszony vagy éppen egy osztrák menekülttáborban élők problémáit tárják a nézők elé. De vajon, hogyan vészeli át a koronavírus-járvány miatti karantént egy roma család? Ezen témákat mind-mind górcső alá veszik a Roma Hősök októberi fesztiválján.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz[/perfectpullquote]

– mondta Balogh Rodrigó, a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

6Rodrigo
Balogh Rodrigó, A Független Színház Magyarorzság Művészeti Vezetője / Fotó: Szeretlek Magyarország

A fesztivál előadásai szerdánként 19 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben. Részletes információt a programok iránt a Független Színház Magyarország hivatalos weboldalán olvashatsz.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból