Független Színház: Hol vannak a roma hősök?

Független Színház Magyarország idén második alkalommal, május 28. és június 3. között rendezi meg a budapesti Studió K Színházban a Roma Hősök Storytelling Fesztivált. A rendezvényen bemutatásra kerülő, roma alkotók által létrehozott produkciókat, műveket keresnek.

Alább a Független Színház Magyarország közleményét továbbítjuk.

A Fesztiválról

Célunk megmutatni a roma előadóművészet értékeit, valamint a világ roma közösségeinek életébe betekintést nyújtani példamutató, személyes történeteken keresztül. Roma hősök számunkra azok a roma származású emberek, akik saját szűkebb-tágabb környezetük kihívásaira reagálva, vagy akár saját magukat legyőzve hoznak meg döntéseket, vállalnak felelősséget, és cselekedeteik által változást hoznak környezetük, illetve saját életükben.

Bizonyítják, hogy a roma közösségek tagjai aktív állampolgárokként képesek sorsuk alakítására, nem csupán passzív elszenvedői körülményeiknek.

A tavalyi fesztiválon Alina Serban saját életéről, Mihaela Dragan a korai házassággal szembenéző romániai roma asszonyokról, Richard O’Neill a skót travellerek jogaiért síkra szálló Jess Smithről, Dijana Pavlovic a svájci jenisheket célzó népírtás áldozatai közé tartozó Mariella Mehr életéről készült művei kerültek bemutatásra.

A darabok részleteiről készült videók elérhetőek itt.

A fesztivál kommunikációja révén közel másfél millió európai állampolgár értesült a roma előadóművészet, valamint a roma hősök értékeiről.

A színdarabok alapján létrejövő oktatási módszertan és workshopok által pedig 200 fiatal szerzett ismereteket ezekről a témákról és fogalmazta meg további roma hősök történeteit. A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is célunk színvonalas produkciókon keresztül tovább öregbíteni a roma előadóművészet hírnevét, felhívva a figyelmet a roma közösségek kihívásaira és a roma emberek példamutató szerepvállalására. A produkciók videós feldolgozása és szövegrészletei szintén részévé válnak a bővülő oktatási módszertannak, amely további fiatalok informálását, érzékenyítését és aktivitását fogja elősegíteni. 

Milyen alkotásokat várunk?

 •          Roma alkotók által létrehozott;
 •         30-90 percben színpadi produkció keretében bemutatható;
 •         legfeljebb két fő előadó részvételével megvalósuló;
 •         roma közösségek életét, kihívásait bemutató;
 •         roma hősök aktív szerepvállalását bemutató;

történetmesélő előadásokat, illetve előadások alapjául szolgáló írásos műveket.

Mit kínálunk a kiválasztott alkotók számára?

 •         Szakmai bemutatkozást és kapcsolatépítést a világ egyetlen roma storytelling fesztiválján
 •         A produkciók technikai támogatását, színpadi próba lehetőségét.
 •         Jelentős médiamegjelenést
 •        Professzionális videófelvételeket és fotókat az előadások részleteiről, amelyeket az alkotók a jövőben használni tudnak
 •       Az alkotások angol és magyar nyelvű fordításait – amennyiben ezek még nem állnak rendelkezésre.
 •          Írásos művekkel történő pályázás esetén az anyagok színpadi feldolgozását és bemutatását.
 •       Részvételhez kapcsolódó utazás, szállás és étkezés biztosítását
 •       Alkotásonként legalább 100.000 Ft előkészítési és fellépti díjat előadások, valamint legalább 165.000 Ft jogdíjat előadások és írásos művek esetén. 

A pályázatoknak tartalmazniuk kell:

     Kitöltött jelentkezési lapot – benne az műben bemutatott történetnek, annak kontextusának 3000-8000 karakter hosszú bemutatását  angol illetve magyar nyelven.

 •         Előadás/mű teljes szövegét eredeti nyelven
 •         Jogtulajdonosok hozzájáruló nyilatkozatát, hogy az előadás/mű bemutatásra és videós rögzítésre kerülhet a fesztiválon, illetve az az előadás/mű videós felvételének és szövegének legfeljebb 40%-a oktatási módszertan részévé válhasson, a Független Színház oktatási tevékenységében felhasználásra kerülhessen.
 •         Előadások esetén – 3 jó minőségű fotót, illetve legalább 3 perces videórészletet az előadásról.

Minden pályázó vállalja, hogy kiválasztás esetén részt vesz a fesztiválon, az előadást megvalósítja (írásos művekkel történő pályázat esetén megtekinti a művéből készült feldolgozást), illetve részt vesz a bemutatóhoz kapcsolódó közönségtalálkozón.

19437565 2050434311763596 2847303975898273917 n

Jelentkezési határidő: 2018. február 28. A pályázati anyagokat és felmerülő kérdéseket [email protected] email címre várjuk.

Kiválasztás folyamata

A kiválasztás során az 1-es pontban rögzített szempontok lesznek meghatározóak.

A kiválasztás során előnyt élveznek

 •         Színházszakmai szempontból professzionális alkotások
 •         Kevéssé ismert hősöket, társadalmi kontextusokat bemutató művek
 •         Történetmesélés szempontjából újszerű műfajokban létrejött alkotások
 •        Új produkciók

A beérkezett pályázatokat a Független Színház Magyarország munkatársai külső szakértő bevonásával bírálják el a fenti szempontok és a rendelkezésre álló kapacitások figyelembevételével.

Kiválasztásra legfeljebb 8 előadás/írásos mű kerülhet.

nyerteseket március 20-ig értesítjük, akikkel március végéig szerződés megkötésére kerül sor. Ezután az április-májusi időszakban a fesztiválon való részvétel, valamint az anyag fordítása, a bemutatók előkészítése következik.

A pályázatra beérkező anyagokat bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem adjuk tovább az alkotók, pályázók írásos hozzájárulása nélkül.

A felhívás, a pályázati adatlap és a hozzájáruló nyilatkozat ezen a linken érhető el.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból