Roma hősök címmel rendez cigány színházi szimpóziumot, kiállítást és mutat be roma drámakötetet a Független Színház Magyarország március 27-én, a színházi világnapon Budapesten.

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a roma drámai hősöket helyezi középpontba.

Mint írják közleményükben, a délelőtti szimpóziumot Guy Tilkin flamand storytelling szakértő és Jessica Glause német színházi rendező, valamint Bernáth Gábor kommunikációs szakértő előadásai nyitják meg, amelyek a történetmondás fontosságát és lehetőségeit mutatják be.

A megnyitót követően egyetemi oktatók számolnak be arról, milyen módszerekkel hozhatóak közelebb a különböző tudományterületeken a roma színház és a cigány közösségek problémái a hallgatókhoz.

Far Kaszas Tamas Fidelio
Farkas Franciska Színésznő / Fotó: Kaszás Tamás

A Roma Hősök második felében mutatják be a drámakötetet, amely Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig vezeti az olvasót. “A drámák egy-egy roma hős elbeszélését dolgozzák fel, és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre” – áll a kötet ismertetőjében.

Mint írják a Roma hősök szervezői, Magyarországot a drámakötetben Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című, önéletrajzi ihletésű színdarabja képviseli.

A rendezvényen a drámákból egy-egy részletet színészek tolmácsolásában is bemutatnak.

Cigányként magyarnak lenni, és magyarként cigánynak lenni – – ContextUs

„A szegregáció az senkinek se jó! Oktatást, ne koplalást, minőségi oktatást!” – skandálták a negyedik Roma Pride résztvevői szombaton, a fővárosban. Október 15-én, szombaton rendezték meg Budapesten a Roma Büszkeség Napját. Az idén negyedik alkalommal megvalósuló programot az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és partnerszervezetei hozták létre.

A közlemény idézi Balogh Rodrigót, a Független Színház művészeti vezetőjét, aki szerint a roma dráma alkotásai és a drámai hősök ugyanolyan sokszínűek, mint maguk a cigány/roma emberek és közösségek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szükségünk van olyan hétköznapi hősökre, akiknek a történeteiből erőt meríthetünk a mindennapokban. A kötetből értékvezérelt európai polgárok történeteit ismerhetjük meg a színház világnapján[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

6Rodrigo
Balogh Rodrigó, A Független Színház Magyarorzság Vezetője / Fotó: Szeretlek Magyarország

Az európai roma színházat bemutató kiállítás helyszíne a Rákóczi téri csarnok, ahol nagyméretű plakátokon keresztül roma színházi alkotókat, drámai hősöket és gondolataikat ismerhetjük meg. A kiállítás április 7-ig tekinthető meg a piacon.

„A tehetség az, hogy végig tudod csinálni” / ContextUs

„Vers-színházi előadás”, ez lenne hát a Rombusz Műhely legutóbbi rendezvénye, legalábbis a plakátok szerint. Mégse tudtuk igazán, miről is fog szólni ez a csütörtök este, amíg be nem lépett a terembe Horváth “Színész Bob” Kristóf, és lazán vissza nem dobta nekünk a kérdést: „Nos, tulajdonképpen mire számítotok?”

Az esemény zárásaként a Független Színház előadásában Dömök Edina látható Richard O’Neill Legnehezebb szó című színdarabjában, az RS9 Színházban. A színházi világnap alkalmából Igor Krikunovnak, az ukrán roma kőszínház, a Romance igazgatójának üdvözletét közvetítik a nézőknek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk