Oláh Gergő, az X-Faktor egykori győztese, most saját zenekarával, a Roma Soullal mutatja meg, mi történik akkor, ha az autentikus cigányzene a mai modern ütemekkel egyesül.

ContextUs: Az X-Faktor harmadik szériájának győzteseként egy ország szeretett meg téged. Azóta folyamatosan jelen vagy a popzenei világban. 2015-ben és 2016-ban is indultál a Dalban. Tavaly a Roma Soul tagjaként, Győz a jó című számotokkal, idén pedig a Nyitva a házzal léptetek az Eurovízió színpadára. Eddig pop és soul stílusban megszólalva ismerhettünk meg téged. Miért fordultál a roma stílusjegyek felé? Előtte milyen kapcsolatod volt az autentikus roma zenével?

Az eddigi szóló karrierem repertoárjában nagyon vegyes dalok szerepeltek, de igyekeztem a populáris vonalon maradni. A cigányzenét mindig nagyon szerettem hallgatni is, és már régóta bennem volt a vágy, hogy alkossak is ebben a stílusban.

Romasoul
Roma Soul / Fotó: Goldrecords

ContextUs: Kanyarodjunk vissza a 2016 szeptemberében alakult Roma Soulhoz! Amit ti csináltok, az maga az örömzene, amiben a hamisítatlan roma szólamokat és a mai modern zenét egyesítitek. Mesélj, kérlek, az együttesről! Hogyan állt össze a csapat? 

Egy olyan formációt szerettem volna, amiben roma és nem roma művészek autentikus és modern zenei eszközökkel hoznak létre egy egyedülálló stílust. Az autentikus cigány zenét játszó szcénából pontosan tudtam, hogy kiket szeretnék magam mellett tudni, és mindenki örömmel fogadta a felkérésemet. Farkas Pisti, a Ternipe egykori frontembere az énekesünk, aki emellett még zeneszerző és gitáros is.

Kovács Máté majdnem minden roma zenét játszó együttesben fellépett már, világszerte ismerik. Ő a kannásunk és a perkásunk is. Számomra Máté olyan dolgokat művel, hogy azt látni és hallani is félelmetes. Minden tag nagyon különleges dolgot tesz hozzá a formációhoz, így a dobot kiváltó zenészünk is, aki beatbox-ol. A modern underground világból hozott szájdobolás kiegyenlíti a cigány- és a modern zene közötti arányokat.

ContextUs: Most már inkább ebben a stílusban hallhatunk majd téged, vagy visszatér még a régi Oláh Gergő?

Erősödni fog a Roma Soul, nagyon sok tervünk van, most elsősorban külföld felé szeretnénk nyitni, mert úgy érzem, hogy kint sokkal inkább vevők erre a stílusra az emberek.

De természetesen az a célunk, hogy itthon is minél többen ismerjenek és szeressenek meg bennünket. Reméljük, hogy a magyarországi színpadok előtt is tömegek fognak tombolni a koncerteken.

A szóló karrierem is megy tovább, egyrészt, mert nagyon szeretek egyedül is énekelni, másrészt ez egy teljesen más vonal, mint az együttessel való közös munka. Hosszú útkeresés van a hátam mögött, már megjelent az első nagylemezem, de az még eléggé vegyes dalokat tartalmaz. Néhány számra mondhatom csak, hogy már a közelében jár annak a stílusnak, amiben igazán otthon érzem magam. A közelmúltban született meg bennem, hogy mit is szeretnék csinálni igazán. Hamarosan megjelenik a most készülő új lemezem, amin szeretném ezt megmutatni a közönségemnek is.

ContextUs: Mit tapasztalsz, mennyire értékelik az emberek a roma zenét?

Nyitottak rá, sokan szeretik. Igazából két véglet van, vagy nagyon tetszik nekik vagy nagyon nem. De akit egyszer magával ragad az eredetiség, az utána szerelmese lesz a cigányzenének. Sokan sajnos összekeverik a roma zenét a mulatóssal, pedig semmi közük egymáshoz. Az előbbi specialitása, hogy tele van olyan hangszerekkel, amik szinte csak a cigány muzsikában vannak jelen. Ennek legkiemelkedőbb hazai képviselői a Parno Grast, a Ternipe és a Romano Drom. Arra a cigányzenére lehet azt mondani, hogy mulatós, amiben például szintetizátor van. 

Féltem attól, hogy a Roma Soulban a hagyományos hangszerelés és a modernség együttese mulatós hangzást kelt, de hála istennek ez nem történt meg.

A MOM Parkban tartottuk az első, telt házas nagykoncertünket, rengetegen voltak, ami már önmagában óriási siker, de a szakmából is rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk. Nagy reményeket fűzök a zenekarhoz, bízom benne, hogy töretlen lesz a sikerünk, és egyre több ember fogja általunk megszeretni a roma zenét.

ContextUs: Mint már említettük, évek óta jelen vagy az Eurovízió színpadán. Mi a véleményed a Dal idei nyerteséről? Mit gondolsz, hogyan fog szerepelni a döntőben?

Az Origo egy fantasztikus dal. Amikor először hallottam, nagyon érdekes érzés volt, hiszen sok hasonlóságot tartalmaz a mi szerzeményünkkel. Megjelennek benne az erősen autentikus cigányzenei motívumok, de a rap alap miatt legalább ugyanennyire újszerű is.  Eddig csak én, vagyis mi voltunk azok, akik a roma zenei hagyományokat ápolták ebben a műsorban. Nagyon örültem neki, hogy ezt Joci is be meri vállalni.  Jó érzés volt látni és hallani, hogy más is ennyire tiszteli a kultúránkat, és büszke a származására. Pápai Joci és az Origo biztos, hogy nagy sikert fog aratni a döntőben, ez egy őszinte dal, ami megérinti a lelkeket.

Olah Gergo
Oláh Gergő / Roma Soul / Fotó: Mtva

ContextUs: Hogyan élted / éltétek meg, hogy nem a ti produkciótok képviselheti az országot?

Természetesen nagyon boldogok lettünk volna, ha mi nyerjük a versenyt, de legalább ennyire boldogok vagyunk amiatt is, hogy részt vehettünk benne, és megmutathattuk magunkat az országnak. Egyáltalán nem szomorkodtunk, örülünk neki, hogy itt adhattuk elő az új dalunkat, és teljes gőzzel megyünk tovább. Hamarosan megmutatunk egy újabb számot, ami egy átdolgozás lesz, és természetesen folyamatosan születnek az újabb szerzemények is.

ContextUs: A Törj ki a csendből után a már Roma Soullal készült, Fekete fehér talán a legnépszerűbb számod, ami nagyon erős kiállás a roma közösségért. Számodra mit jelent ez a dal?

A Fekete fehér nagyon sikeres, több mint két és fél millióan nézték meg az akusztikus verzióját, amiben csak egy gitár és a beatbox hangzik fel. Nem gondoltuk, hogy ezt a változatot ilyen sokan fogják meghallgatni. A megjelenés után naponta többezren osztották meg, fantasztikus érzés volt ezt látni. Ma már rádió sem kell ahhoz, hogy sláger legyen egy dalból. Elég, ha az ember feltölti az internetre, megosztja a közösségi oldalán, és a dal mondanivalója eljut az emberek szívébe.

Nagyon szeretem ezt a számunkat, Farkas Pisti barátom, zenész kollégám munkája. Készítettünk hozzá videopklipet is, már a klipben is megtalálhatóak az igazi Roma Soul stílusjegyek.

A Fekete fehér arról szól, hogy soha ne ítélj meg senkit, amíg meg nem ismered. Ne csak nézd az embert, hanem lásd is, vedd észre azt, hogy valójában mi van a másik ember lelkében. Nekünk, romáknak pedig azt üzeni ez a dal, hogy viselkedjünk úgy, hogy tiszteletet érdemeljünk.

ContextUs: A Nagy Duett színpadán láthatunk most, Zimány Linda a partnered. Milyen a közös munka? Hogy érzed magad a versenyben?

Nagyon jól tudunk együtt dolgozni Lindával, ő egy rendkívül aranyos és kedves lány. Őszintén szólva, nekem is kellemes csalódás az, hogy ilyen könnyen megy a közös munka. Nagyon jól énekel, jól táncol, maximalista, akárcsak én. Érzem rajta, hogy nagyon komolyan veszi a versenyt, megbízik bennem, és így én is könnyen tudok segíteni neki. Örülök, hogy őt kaptam, mert nagyon jó társ a színpadon. Szerintem a szakmának és a nézőknek is hatalmas meglepetés, hogy Zimány Linda énekelni is tud.

ContextUs: Milyen céljaitok  vannak erre az évre? Új albumot mikor várhatunk tőled/tőletek?

Ahogy azt már említettük, hamarosan jön az Oláh Gergő szólólemez, amiben sok újdonságot hozok, és persze a Roma Soullal is dolgozunk tovább. Lesznek külföldi fellépéseink, nemsokára megyünk Olaszországba, hogy ott is megmutassuk, milyen ennek a két stílusnak a házasítása.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.