Vándorlás a Romani Designnal – bemutatták a tavaszi-nyári kollekciót

Új tavaszi-nyári kollekcióját mutatta be a Romani Design, fókuszálva az 1956-os forradalom roma hőseire, és a kikapcsolódás, utazás témájára. Ismét több híresség csatlakozott modellként, támogatva a roma népi motívumok újraértelmezését, divatba emelését.

Igazi show-val mutatták be a Romani Design új tavaszi-nyári kollekcióját az Akvárium Klubban. A 2010 óta tartó vállalkozás minden évben újabb ruha- és kiegészítő-válogatással áll elő, egyre növekvő nemzetközi érdeklődés mellett. Sikerükhöz hozzájárult, hogy a márkához olyan erős üzenetet társítottak, mint egymás elfogadása, a határok elmosása, a régmúlt tisztelete és a változás felé való nyitottság gondolata.

A divatcég vezetője és egyben divattervezője, Varga Erika, aki egész pályafutását a roma kultúra megőrzésének, ápolásának szentelte. Korábban népismeret-terjesztőként dolgozott, sok roma fiatalnak segítve elfogadni, értelmezni származását.

Testvérével, Helénával 7 éve döntöttek úgy, hogy a társadalmi tevékenységük mellett a divat nyelvén keresztül népszerűsítik és dolgozzák fel a cigány öltözködési hagyományokat. Első bemutatójuk óta óriási figyelem övezi munkájukat, ismert emberek állnak a márka mögé, és segítenek modellként még szélesebb közönséget megszólítani.

Romani Design Kemeny Zsofi Pasztoranna
Kemény Zsófi És Pásztor Anna / Fotó: Máthé Zoltán, Mti

A legújabb ruhákat két, egymástól teljesen különböző téma ihlette: az egyik az 1956-os forradalom cigány hőseinek állít emléket (RomaniUnique’56), a másik a Wanderers of the Worlds (Világok vándorai) címmel az utazás motívumait jeleníti meg. Hangulatuk különbözőségét színviláguk is tükrözi, a történelmi drámájú darabokon a fekete-fehér árnyalatai dominálnak, a hősök régi fotóinak felmutatásval.

Ellenben a wanderers ruhákon tobzódnak a roma népviseletből ismert virágok, kerekek, a keki, az ezüst, a sárga, a kék és a piros érvényesülével.

A drámai, illetve felszabadult érzést a kifutó hátterében forgó videók és a különböző zenei aláfestések hangsúlyozták, valamint a modellek testjátéka. A tavaszi bemutatóhoz is több színész, énekes, újságíró és romajogi aktivista csatlakozott: Bocskor Bíborka, Fábián Juli, Farkas Franciska, Keresztes Ildikó, Koronczay Lilla, Dobray Sarolta, Osztolykán Ágnes, Csalár Bence, Deejay Mahogany, Pásztor Anna, Doghi Lorena, Oltai Kata és Kemény Zsófi is a kifutóra lépett.

Romani Design / Fotó: Jeney Barbara

A Romani Design csapata különös gondot fektetett arra, hogy minél szélesebb réteg számára tegye vonzóvá termékeit, ezért a kollekció egyaránt tartalmaz hétköznapi és elegáns stílusú darabokat is. Habár szimbolikájában a régi hagyományokra épít a Romani, de a modernizálással széles vásárlói réteget is meg tud szólítani.

A Roma Sajtóközpont összefoglalója a bemutatóról:

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk