Követem Events Az auschwitzi cigány családi táborban fellázadtak az őket likvidálni...

Az auschwitzi cigány családi táborban fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szembe – Teljes a Romani Film Fest 2019 programja

Promóció

Idén kilencedik alkalommal jelentkezik Magyarország egyetlen roma tematikájú filmeket bemutató fesztiválja. 75 éve, 1944-ben az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben. Nem adták olcsón az életüket, ellenállásuk sikeres volt. Erre reflektál idén a fesztivál.

Promóció
- Advertisement -

Az évforduló alkalmából a szervezők olyan filmeket válogattak, melyekben a küzdő szellemé a főszerep. A programban megtalálhatók roma holokauszttal kapcsolatos dokumentumfilmek.

Részlet a Gettó Balboa filmből / Fotó: MTI

Azonban központi szerepet kapnak roma bokszolókról készült alkotások is, többek közt a Gettó Balboa, Bogdán Árpád rendező a Magyar Filmdíj legjobb dokumentumfilmnek választott filmje, a Genezis.

Genezis: Beszélnünk kell az ország szégyenéről! – Filmkritika

Hogyan írjak egy filmről, ami nem tetszett, de szeretném, ha minél többen megnéznék? Ez járt a fejemben azóta, hogy láttam Bogdán Árpád Genezis című alkotását. Nagy várakozással ültem be a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál sajtóvetítésére, de a bemutató végére rendesen zavarba jöttem.

Bartha Máté Bajnok című dokumentumfilmje egy fiatal roma lányt követ, ahogy élete nagy lehetőségére, egy rangos bokszgálára készül, míg Baranyi Marcsi portréfilmjében egy diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszedző történetét ismerhetjük meg, aki nehéz sorsú gyerekeknek segít.

Bajnok / Champion TRAILER

Bajnok / Champion dir.: Máté Bartha, 2017, 19’30” Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos boxgálára készül. A kis, vidéki edzőteremből a bajnokságig hosszú az út, ám gondoskodó edzője segítségével talán legyőzhető a számtalan akadály. Vanessza, the young roma girl is getting prepared for the chance of her lifetime, a presigeous boxing-tournament.

Az esemény megnyitóján fellép a Szilvási Gipsy Folk Band, Balogh Attila András gyermekszínész, Horváth Károly csellóművész, Gulyás Zsuzsi énekes, Balog Janó musical színész és a Romano Glaso együttes. Oláh Norbert képzőművész kiállítását Szegedi Tamás színész, rendező nyitja meg.

Oláh Norbert: Hős, festő, építőmunkás / ContextUs

Nem tudom, de még a szüleim sem tudják megmondani a legkorábbi időpontot, amikor engem ez elkezdett érdekelni. Szerintem ez egy véletlenszerű dolog – sem naiv, sem szakmai tudásom nincs arról, hogy pontosan hogyan mennek ezek a dolgok, nálam csak egyszerűen nem következett be az a “rajztörésnek” nevezett esemény, amit az iskola szokott a legtöbb gyereknél okozni.

Május 26-án egyedülálló kezdeményezés jön létre. Az Országos Roma Írótalálkozón mintegy harmincöten vesznek részt, ahol az írók, költők saját alkotásaikon keresztül adják át a cigány irodalom gyöngyszemeit.

Olyan írásokat hallhatunk, amelyeket eddig még nem olvashattunk nyomtatásban, hiszen a legtöbb szerzőnek nincs lehetősége arra, hogy műveiket megismerhesse a nagyközönség.

Az elhangzó írásokra reflektálva képzőművészek rajzolnak a felolvasás alatt. Az elkészült képeket a találkozó végén meg is lehet vásárolni. Részletes program ezen a linken olvasható.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2019. május 23-26.

Helyszín: Art + Cinema, Budapest

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3