Idén kilencedik alkalommal jelentkezik Magyarország egyetlen roma tematikájú filmeket bemutató fesztiválja. 75 éve, 1944-ben az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben. Nem adták olcsón az életüket, ellenállásuk sikeres volt. Erre reflektál idén a fesztivál.

Az évforduló alkalmából a szervezők olyan filmeket válogattak, melyekben a küzdő szellemé a főszerep. A programban megtalálhatók roma holokauszttal kapcsolatos dokumentumfilmek.

Gettó Balboa Film
Részlet A Gettó Balboa Filmből / Fotó: Mti

Azonban központi szerepet kapnak roma bokszolókról készült alkotások is, többek közt a Gettó Balboa, Bogdán Árpád rendező a Magyar Filmdíj legjobb dokumentumfilmnek választott filmje, a Genezis.

Genezis: Beszélnünk kell az ország szégyenéről! – Filmkritika

Hogyan írjak egy filmről, ami nem tetszett, de szeretném, ha minél többen megnéznék? Ez járt a fejemben azóta, hogy láttam Bogdán Árpád Genezis című alkotását. Nagy várakozással ültem be a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál sajtóvetítésére, de a bemutató végére rendesen zavarba jöttem.

Bartha Máté Bajnok című dokumentumfilmje egy fiatal roma lányt követ, ahogy élete nagy lehetőségére, egy rangos bokszgálára készül, míg Baranyi Marcsi portréfilmjében egy diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszedző történetét ismerhetjük meg, aki nehéz sorsú gyerekeknek segít.

Bajnok / Champion TRAILER

Bajnok / Championdir.: Máté Bartha, 2017, 19’30”Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos boxgálára készül. A kis, vidéki edzőteremből a…

Az esemény megnyitóján fellép a Szilvási Gipsy Folk Band, Balogh Attila András gyermekszínész, Horváth Károly csellóművész, Gulyás Zsuzsi énekes, Balog Janó musical színész és a Romano Glaso együttes. Oláh Norbert képzőművész kiállítását Szegedi Tamás színész, rendező nyitja meg.

Oláh Norbert: Hős, festő, építőmunkás / ContextUs

Nem tudom, de még a szüleim sem tudják megmondani a legkorábbi időpontot, amikor engem ez elkezdett érdekelni. Szerintem ez egy véletlenszerű dolog – sem naiv, sem szakmai tudásom nincs arról, hogy pontosan hogyan mennek ezek a dolgok, nálam csak egyszerűen nem következett be az a “rajztörésnek” nevezett esemény, amit az iskola szokott a legtöbb gyereknél okozni.

Május 26-án egyedülálló kezdeményezés jön létre. Az Országos Roma Írótalálkozón mintegy harmincöten vesznek részt, ahol az írók, költők saját alkotásaikon keresztül adják át a cigány irodalom gyöngyszemeit.

Olyan írásokat hallhatunk, amelyeket eddig még nem olvashattunk nyomtatásban, hiszen a legtöbb szerzőnek nincs lehetősége arra, hogy műveiket megismerhesse a nagyközönség.

Az elhangzó írásokra reflektálva képzőművészek rajzolnak a felolvasás alatt. Az elkészült képeket a találkozó végén meg is lehet vásárolni. Részletes program ezen a linken olvasható.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2019. május 23-26.

Helyszín: Art + Cinema, Budapest

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet