A diszkrimináció leküzdéséért a Romaversitas Alapítvány nyerte el a rangos Silver Rose-díjat

Csütörtökön, Brüsszelben adták át a Silver Rose-díjakat. A Building Learning Societies kategóriában a Romaversitas Alapítvány munkáját ismerték el, ami több mint 300 roma diáknak segített.

A SOLIDAR civil szervezetek európai hálózata, amely a társadalmi igazság fejlődésén dolgozik világszerte, 60 tagszervezetével. A SOLIDAR 2000 óta ítéli oda a kitüntetést az Európai Parlamenttel karöltve. A Silver Rose-díj azon civil szervezetek és személyek munkáját és odaadását ismeri el, akik hozzájárulnak a társadalmi szolidaritás és igazságosság megteremtésében.

51491120 2332596423649525 4783283151747153920 o
Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója a Silver Rose-díj átvételekor / Fotó: SOLIDAR

A SOLIDAR Silver Rose-díj korábbi éveinek szervezetei közt Dr. Nagham Nawzat Hasan (2016) iraki nőgyógyász és aktivista, a Török Újságírók Egyesülete (2017) is szerepel.

Idén a Romaversitas Alapítvány vehette át a Silver Rose-díjat Building Learning Societies kategóriában, Brüsszelben, csütörtökön.

A díjat civil szervezetek jelölésére egy civil szervezetekből, politikai döntéshozókból és szakszervezetekből álló zsűri ítéli oda minden évben. A Romaversitas Alapítvány a SOLIDAR zsűrije ítélete szerint jelentős eredményeket tud felmutatni a társadalmi szolidaritás és igazságosság megteremtésében, sőt megerősítésében.

A roma fiatalok folyamatos jelleggel néznek szembe a diszkriminációval. A Romaversitas célkitűzéseinek egyike, hogy ezt lebontsa, és a fiatalok hátrányait megszüntesse.

Három friss hang a habiszti politika ellen – Interjú / ContextUs

Jakab László Kisteleken, egy oláh cigány közösségben született. Először Szegeden tanult szociális munkát, később a Közép-Európai Egyetem (CEU) Roma Access Programjában vett részt, majd közpolitika mester diplomát szerzett ugyanott. A Romaversitas Alapítványnál kezdte pályafutását, ahol az alapítvány programjainak kidolgozásában, kampányok szervezésében vett részt.

Mint írja a SOLIDAR, a szegregáció az iskolákban széles körű és kiemelten fontos ügy. Mint stigma, úgy kapcsolódnak a roma fiatalokhoz a szegregáció káros nyomai. Még ma is számos tanár és szülő vallja és preferálja, hogy a diákokat válasszák szét származásuk alapján.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gyakran olyan erős a kirekesztés, hogy számos tehetséges roma fiatalt raknak speciális iskolákba és osztályokba, ahol a gyerekek speciális oktatásban részesülnek[/perfectpullquote]

– magyarázza Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója. A szegregált iskolák ezen velejárója pedig megnöveli a roma fiatalok hátrányát.

iskola 02 1
A civil szervezet szabad egyetemi hétvégéjén / Fotó: Romaversitas Alapítvány hivatalos weboldala

A budapesti civil szervezettől Dinók Henriett és munkatársa, Paskó Idikó vehette át a díjat Brüsszelben. Dinók kiemelte, hogy „a legfontosabb dolog, amit taníthatnak a gyerekeknek, hogy hallassák a hangjukat olyan ügyekben, ami őket is érinti, és formálják a jövőnket”, utalva ezzel a közeledő Európai Parlamenti választásokra.

A Romaversitas több mint 300 roma diáknak segített. Tréningeket, karrier-workshopokat tartanak szabad egyetemi hétvégéjükön. Sőt, konfliktuskezelésre is felkészítik hallgatóikat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból