Csütörtökön, Brüsszelben adták át a Silver Rose-díjakat. A Building Learning Societies kategóriában a Romaversitas Alapítvány munkáját ismerték el, ami több mint 300 roma diáknak segített.

A SOLIDAR civil szervezetek európai hálózata, amely a társadalmi igazság fejlődésén dolgozik világszerte, 60 tagszervezetével. A SOLIDAR 2000 óta ítéli oda a kitüntetést az Európai Parlamenttel karöltve. A Silver Rose-díj azon civil szervezetek és személyek munkáját és odaadását ismeri el, akik hozzájárulnak a társadalmi szolidaritás és igazságosság megteremtésében.

51491120 2332596423649525 4783283151747153920 O
Dinók Henriett, A Romaversitas Alapítvány Igazgatója A Silver Rose-Díj Átvételekor / Fotó: Solidar

A SOLIDAR Silver Rose-díj korábbi éveinek szervezetei közt Dr. Nagham Nawzat Hasan (2016) iraki nőgyógyász és aktivista, a Török Újságírók Egyesülete (2017) is szerepel.

Idén a Romaversitas Alapítvány vehette át a Silver Rose-díjat Building Learning Societies kategóriában, Brüsszelben, csütörtökön.

A díjat civil szervezetek jelölésére egy civil szervezetekből, politikai döntéshozókból és szakszervezetekből álló zsűri ítéli oda minden évben. A Romaversitas Alapítvány a SOLIDAR zsűrije ítélete szerint jelentős eredményeket tud felmutatni a társadalmi szolidaritás és igazságosság megteremtésében, sőt megerősítésében.

A roma fiatalok folyamatos jelleggel néznek szembe a diszkriminációval. A Romaversitas célkitűzéseinek egyike, hogy ezt lebontsa, és a fiatalok hátrányait megszüntesse.

Három friss hang a habiszti politika ellen – Interjú / ContextUs

Jakab László Kisteleken, egy oláh cigány közösségben született. Először Szegeden tanult szociális munkát, később a Közép-Európai Egyetem (CEU) Roma Access Programjában vett részt, majd közpolitika mester diplomát szerzett ugyanott. A Romaversitas Alapítványnál kezdte pályafutását, ahol az alapítvány programjainak kidolgozásában, kampányok szervezésében vett részt.

Mint írja a SOLIDAR, a szegregáció az iskolákban széles körű és kiemelten fontos ügy. Mint stigma, úgy kapcsolódnak a roma fiatalokhoz a szegregáció káros nyomai. Még ma is számos tanár és szülő vallja és preferálja, hogy a diákokat válasszák szét származásuk alapján.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gyakran olyan erős a kirekesztés, hogy számos tehetséges roma fiatalt raknak speciális iskolákba és osztályokba, ahol a gyerekek speciális oktatásban részesülnek[/perfectpullquote]

– magyarázza Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója. A szegregált iskolák ezen velejárója pedig megnöveli a roma fiatalok hátrányát.

Iskola 02 1
A Civil Szervezet Szabad Egyetemi Hétvégéjén / Fotó: Romaversitas Alapítvány Hivatalos Weboldala

A budapesti civil szervezettől Dinók Henriett és munkatársa, Paskó Idikó vehette át a díjat Brüsszelben. Dinók kiemelte, hogy „a legfontosabb dolog, amit taníthatnak a gyerekeknek, hogy hallassák a hangjukat olyan ügyekben, ami őket is érinti, és formálják a jövőnket”, utalva ezzel a közeledő Európai Parlamenti választásokra.

A Romaversitas több mint 300 roma diáknak segített. Tréningeket, karrier-workshopokat tartanak szabad egyetemi hétvégéjükön. Sőt, konfliktuskezelésre is felkészítik hallgatóikat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.