Az izraeli születésű, de New Yorkban élő fotográfus, Rona Yefman 14 éven át fényképezte ikertestvérét, Gilt, akit születésekor biológiai neme szerint a fiúk közé soroltak, ám valójában nőnek érezte magát: kamaszkorában a nemi helyreállító műtét mellett döntött, így egy ideig transznemű nőként élte az életét. Egy idő után azonban újabb operáció mellett kötelezte el magát, és visszatért a neki korábban kijelölt biológiai neméhez. Manapság ismét férfiként éli mindennapjait.

A kilencvenes évek közepén történt, hogy Rona Yefman múzsájává saját öccse, Gil vált, aki akkoriban döntötte el, hogy belevág egy nemi helyreállító műtétbe, és onnantól kezdve nőként éli életét. Rona 14 éven át dokumentálta egy fényképezőgéppel testvére átalakulását:

A szüleink éppen valahol távol nyaraltak, amikor Gillel ledobáltuk a ruháinkat, és kedvenc helyünkön, a kertünkben lévő grapefruit fa árnyékában lefotóztuk magunkat. A 2001-ben készült kép készítéséhez önkioldó zsinórt használtunk

– meséli Rona Yefman a Dazed Digital magazinnak.

Rona Yefman

Fotó: Rona Yefman / www.dazeddigital.com

Az első kép azonban nem a fa alatt, hanem egy lepedőkből és ágytakarókból épített sátorban készült, ami számunkra olyan volt, mint egy anyaméh: születőfélben lévő közös projektünk legkedvesebb helyszíne, ami védelmet és biztonságot nyújtott számunkra. Azokban az időkben ugyanis sokkal veszélyesebb volt egy férfinak nőnek öltözve kitenni a lábát otthonról – pláne Izraelben.

– teszi hozzá.

Rona Yefman

Fotó: Rona Yefman / www.dazeddigital.com

A szülők azonban elfogadták és támogatták Gil döntését, így segítve gyermeküket az önmegvalósításban. Az átalakulásról készült fényképeket most a Let It Bleed című fotóalbumban adják közre:

A képek az emberi kapcsolatokról és önmagunk felvállalásáról szólnak: olyan kamaszokról, akik a társadalmi elvárásokkal és szerepekkel dacolva megengedik maguknak, hogy legbelsőbb lényük szerint éljenek, és ne a társadalom által diktált módon:

Soha nem értettem, mit is jelent valójában nőnek lenni. Mindig is visszautasítottam a hagyományos társadalmi nemi szerepeket és a nőkkel szemben támasztott, gyakran irreális elvárásokat a külsejükre vonatkozóan.

– mondta Rona Yefman.

Rona Yefman

Fotó: Rona Yefman / www.dazeddigital.com

Gilhez kapcsolódva azonban erről is sokat tanultam: rájöttem, nem számít ki vagy, a lényeg, hogy élvezd az életedet, és örülj a másiknak, a kapcsolódásnak. Együtt teremtettünk meg egy fantáziavilágot, ami végül ténylegesen megvalósult.

– fűzte hozzá.

A fényképezőgép nagyon jó önismereti eszköz, sokat segít az (ön)tudatosság növelésében. Segítségével saját szereplőket és szürreális helyszíneket teremthetünk. Ez a projekt ugyan a mi személyes életünk és fantáziavilágunk megnyilvánulása – ám, hogy valójában mit lát a néző, az rá van bízva és persze a képzeletére.

Rona Yefman

Fotó: Rona Yefman / www.dazeddigital.com

Az átalakulás azonban nem ment könnyen:

Minden egyes nap valóságos küzdelem: kicsit olyan, mintha minden, amit valaha is tanultál és elsajátítottál, egyszerre dőlne be, és te nem tudnád ki is vagy valójában. Kamaszként ráadásul amúgy is teljesen összezavarodsz, nem igazán tudod mit érzel, és ki is vagy.

– nyilatkozta Gil.

Egy idő után aztán Gil – aki ma művészként dolgozik – mégis úgy döntött, ezentúl ismét férfi testben akar élni, így „visszaoperáltatta” magát. Tapasztalatai szerint nincs különbség aközött, hogy valaki női vagy férfi testben van, a test ugyanúgy börtön.

Hálás vagyok az elmúlt 14 évért, az együtt töltött időért, a beszélgetésekért és megemelem a kalapom Gil bátorsága előtt.

– jelentette ki testvéréről Rona.

Címlapfotó: Dazeddigital

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.