Ritka fotókülönlegességek London világhírű dzsesszklubjából

A hatvan éve működő Ronnie Scott’s, London népszerű dzsesszklubjának életéből ritka fotók kerültek elő, amely most könyv formájában meg is jelenik, írja a Creative Boom.

A Reel Art Press kiadó által megjelentettet Ronnie Scott’s 1959–69 című kiadványban rengeteg különleges fénykép található meg a szórakozóhelyen akkoriban fellépő előadókról.

Freddy Warren, a dzsesszfotós

A fotók Freddy Warren fotográfus keze munkáját dicsérik. Warren a dzsesszklub minden jelentős eseményéről készített fotókat több mint tíz éven keresztül, és ez az első alkalom, hogy ezeket publikálják is.

Count Basie
Count Basie dzsesszzenész / Fotó: Freddy Warren

Páratlan fotógyűjtemény

Warren 2010-ben halt meg mikor tűz ütött ki házában. Unokaöccse, Simon Whittle több ezer Warren-fotót mentett ki a romok közül, amelyek felbecsülhetetlen értéket képviselnek zene- és dzsessztörténeti szempontból.

ronnie scott és sonny rollins
Ronnie Scott és Sonny Rollins/ Fotó: Freddy Warren

A dzsessz legnagyobbjai

Olyan sztárokról készített fotókat Warren a Ronnie Scott’s színpadán, mint Miles Davis, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald, Zoot Sims, Art Blakey, Stan Getz, Duke Ellington és még sokan mások. Warrennek tökéletes érzéke volt ahhoz, hogy megragadja a hely atmoszféráját és képileg visszaadja a dzsesszzenészek játékát.

Bill Evans
Bill Evans / Fotó: Freddy Warren

Európa dzsesszközpontja

A dzsesszmuzsikusok körében két kiemelkedő dzsesszklub létezik a világon az egyik a New York-i Birdland, a másik pedig a londoni Ronnie Scott’s. Az elmúlt hatvan évben a klubban megfordult Amerikai, Európa, Afrika és latin-Amerika összes a műfajban jelentős előadója.

Egyetlen másik európai dzsessz-rendezvényhelyszínnek sem sikerült felérnie a Ronnie Scott’s hírnevéhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a könyv egy valódi kincs, amely a világ legjobb dzsesszelőadóit ünnepli[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Reel Art Press kiadó.

A színfalak mögött

Freddy Warren fényképei nem csak előadás közben örökítette meg a zenészeket, hanem munkái bepillantást engednek a színfalak mögé is. Ő egy hihetetlen tehetség volt, akinek az élete volt a zene ünneplése, ennek a történetét meséli el a Ronnie Scott’s 1959–69.

Jimmy Smith
Jimmy Smith gyakorol/ Fotó: Freddy Warren

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból