Roska Botond vehette át a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden, a Sándor-palotában.

Roska Botond professzort méltatva a köztársasági elnök, Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással.

Roska Botond Neurobiológus Augusztus 20 Állami Kitüntetések 2019 Szent István
Áder János Köztársasági Elnök (B) És Roska Botond Neurobiológus (J)/ Fotó: Koszticsák Szilárd / Mti / Mtva

Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít – de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak – mondta az államfő az MTI szerint.

A Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője, a Bázeli Egyetem orvostudományi karának professzora néhány hónap alatt zsinórban három fontos orvosi díjat is megkapott.

Lovagkeresztet kapott a Barátok Közt Magdi anyusa és az ufós-gyíkemberes csatorna alapítója

Pénteken adta át Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere az augusztus 20. alkalmából kiosztott állami kitüntetéseket, a névsort az MTI közölte az EMMI alapján. Fodor Zsóka, a Barátok Közt Magdi anyusa is lovagkeresztet kapott. Azonban nem ő az egyedüli izgalmas név a listán. Fodor díjátadóját Schmuck Andor dokumentálta: Tiszta szívemből gratulálok, Zsóka!

Mindegyik elismerést első magyarként érdemelte ki: a Bressler-díjat az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért, az évről-évre agykutatókat elismerő Alden Spencer-díjat a látás folyamatának a megértéséért, és végül idén a Louis Jeantet-díjat a kettő kombinációjáért ítélték a magyar neurobiológusnak.

Januárban készített interjút a Qubit az elmúlt néhány hónapban zsinórban három fontos orvosi díjat is elnyert, az idén 50. születésnapját ünneplő, budapesti születésű Roska Botond molekuláris és sejtbiológussal.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet