A filmek és sorozatok világában nem szabad elfeledkeznünk a rövidfilmek kategóriájáról sem, hiszen évről évre számtalan országban rendeznek rövidfilm fesztiválokat, ahol neves díjakkal jutalmazzák az első helyezetteket.
Míg egy 1,5-2 órás egész estés filmben könnyebb dolog feldolgozni és elmesélni egy történetet, addig mindent 10-20 percbe sűríteni és értelmet adni a történetnek, sokkal nagyobb kihívást tud jelenteni. Maga az időkorlát is gátat szab annak, hogy mit lehet vászonra vinni. De mire is számítsunk, ha a rövidfilmek világába akarunk betekinteni?

A kategóriákat illetően nem fog minket nagy meglepetés érni, hiszen itt is a már ismerős animációs, vígjáték, horror, dráma témákkal fogunk találkozni. A titok a történet feldolgozásában rejlik. Volt már példa kábelen ülő madarakra (Madárkák a dróton), ami mindössze 3 perces volt, vagy egy házát évről-évre egyre jobban elöntő idős japán bácsiról, aki 12 percben visszagondol az életére (Tsumiki no ie). Legyen a téma 2 ismeretlen találkozása a buszmegállóban, egy gyorsan elkészített reggeli története, esetleg, hogy valaki gyorstalpalóban olvas az online kaszinó bónuszok világáról vagy éppen egy vizsgára siető diák reggeli izgalmai is megállja a helyét.

Akinek megjött a kedve és van egy pár szabad perce, annak érdemes megnéznie az alábbi kis rövidfilmeket.

Egy szívmelengető és nagyon édes kis történet a Kissé felhős (Partly Cloudy). Tudtad, hogy a gyerekeket a gólya hozza? Minden bizonnyal igen. És hogy ezeket a babákat a felhők készítik? Ha kíváncsi vagy a „veszélyesebb” babákat létrehozó felhő történetére mindössze 6 percben, akkor itt a lehetőség.

2013-ban a legjobb rövidfilmnek járó díjat a Paperman című alkotás kapta meg. Ez a kézzel rajzolt fekete-fehér animáció egy kibontakozó szerelem történetét meséli el dialógus mentesen. A nagyvárosi kapcsolat nehézségeit feldolgozó alkotást Christophe Beck magával ragadó zenéje teszi emlékezetessé.

Az animációs filmek világát kicsit félretéve érdemes más sikeres produkciókra is odafigyelni, mint például A csendes gyermek (The Silent Child), ami 2018-ban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat kapta meg. A 20 perces kisfilm középpontjában az angol középosztálybeli családba született Libby áll, aki teljesen süket. Szülei egy hallás specialista szociális munkás segítségét kérik, aki megtanítja a kis Libbyt a jelbeszédre.

A Deák Kristóf által rendezett Mindenki 2017-ben kapott Oscar-díjat. Ez a 25 perces kisjátékfilm a tízéves kis Zsófiáról szól, aki új iskolájában anyukája ösztönzésére csatlakozik a kórushoz, amiről az igazgató nagy büszkeséggel mesél. Meglepő módon a kórusvezető Erika néni megkéri a szerinte nem tökéletesen éneklő gyerekeket, hogy éneklés helyett inkább csak tátogjanak hangtalanul és ezt lehetőleg ne mondják el senkinek sem.

Mat Kirkby rendezésében jelent meg 2013-ban a The Phone Call, ami 2015-ben nyerte el a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscart. A történetet a főszereplő Sally Hawkins alakítása teszi feledhetetlenné, aki egy lelkisegély-szolgálatnál dolgozik, mint önkéntes. Egyik munkanapján a dzsezzrajongó Stan hívását fogadja, aki úgy érzi, hogy nem tudja folytatni az életét a felesége halála után. Vajon sikerül Stant megmentenie? Végül kinek az életét fogja megváltoztatni ez a beszélgetés?

Bár ez az összeállítás szinte kivétel nélkül nemzetközileg elismert produkciókat tartalmaz, azért ne feledjük, hogy akár játékfilmről, akár animációs filmről van szó, Oscar-díj nélkül is rengeteg csodálatos kisfilmmel tudunk találkozni, melyek pár percig egy másik világba fognak kalauzolni minket!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.