A filmek és sorozatok világában nem szabad elfeledkeznünk a rövidfilmek kategóriájáról sem, hiszen évről évre számtalan országban rendeznek rövidfilm fesztiválokat, ahol neves díjakkal jutalmazzák az első helyezetteket.
Míg egy 1,5-2 órás egész estés filmben könnyebb dolog feldolgozni és elmesélni egy történetet, addig mindent 10-20 percbe sűríteni és értelmet adni a történetnek, sokkal nagyobb kihívást tud jelenteni. Maga az időkorlát is gátat szab annak, hogy mit lehet vászonra vinni. De mire is számítsunk, ha a rövidfilmek világába akarunk betekinteni?

A kategóriákat illetően nem fog minket nagy meglepetés érni, hiszen itt is a már ismerős animációs, vígjáték, horror, dráma témákkal fogunk találkozni. A titok a történet feldolgozásában rejlik. Volt már példa kábelen ülő madarakra (Madárkák a dróton), ami mindössze 3 perces volt, vagy egy házát évről-évre egyre jobban elöntő idős japán bácsiról, aki 12 percben visszagondol az életére (Tsumiki no ie). Legyen a téma 2 ismeretlen találkozása a buszmegállóban, egy gyorsan elkészített reggeli története, esetleg, hogy valaki gyorstalpalóban olvas az online kaszinó bónuszok világáról vagy éppen egy vizsgára siető diák reggeli izgalmai is megállja a helyét.

Akinek megjött a kedve és van egy pár szabad perce, annak érdemes megnéznie az alábbi kis rövidfilmeket.

Egy szívmelengető és nagyon édes kis történet a Kissé felhős (Partly Cloudy). Tudtad, hogy a gyerekeket a gólya hozza? Minden bizonnyal igen. És hogy ezeket a babákat a felhők készítik? Ha kíváncsi vagy a „veszélyesebb” babákat létrehozó felhő történetére mindössze 6 percben, akkor itt a lehetőség.

2013-ban a legjobb rövidfilmnek járó díjat a Paperman című alkotás kapta meg. Ez a kézzel rajzolt fekete-fehér animáció egy kibontakozó szerelem történetét meséli el dialógus mentesen. A nagyvárosi kapcsolat nehézségeit feldolgozó alkotást Christophe Beck magával ragadó zenéje teszi emlékezetessé.

Az animációs filmek világát kicsit félretéve érdemes más sikeres produkciókra is odafigyelni, mint például A csendes gyermek (The Silent Child), ami 2018-ban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat kapta meg. A 20 perces kisfilm középpontjában az angol középosztálybeli családba született Libby áll, aki teljesen süket. Szülei egy hallás specialista szociális munkás segítségét kérik, aki megtanítja a kis Libbyt a jelbeszédre.

A Deák Kristóf által rendezett Mindenki 2017-ben kapott Oscar-díjat. Ez a 25 perces kisjátékfilm a tízéves kis Zsófiáról szól, aki új iskolájában anyukája ösztönzésére csatlakozik a kórushoz, amiről az igazgató nagy büszkeséggel mesél. Meglepő módon a kórusvezető Erika néni megkéri a szerinte nem tökéletesen éneklő gyerekeket, hogy éneklés helyett inkább csak tátogjanak hangtalanul és ezt lehetőleg ne mondják el senkinek sem.

Mat Kirkby rendezésében jelent meg 2013-ban a The Phone Call, ami 2015-ben nyerte el a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscart. A történetet a főszereplő Sally Hawkins alakítása teszi feledhetetlenné, aki egy lelkisegély-szolgálatnál dolgozik, mint önkéntes. Egyik munkanapján a dzsezzrajongó Stan hívását fogadja, aki úgy érzi, hogy nem tudja folytatni az életét a felesége halála után. Vajon sikerül Stant megmentenie? Végül kinek az életét fogja megváltoztatni ez a beszélgetés?

Bár ez az összeállítás szinte kivétel nélkül nemzetközileg elismert produkciókat tartalmaz, azért ne feledjük, hogy akár játékfilmről, akár animációs filmről van szó, Oscar-díj nélkül is rengeteg csodálatos kisfilmmel tudunk találkozni, melyek pár percig egy másik világba fognak kalauzolni minket!

Top sztorik a rovatból

casino lv bet

A legjobb módja az idő eltöltésének a gépeden/laptopodon otthon

Voltál már olyan helyzetben, hogy csak ülsz otthon, és nincs semmi dolgod? Mindannyiunknak voltak már olyan napjai, amikor mindenféle tevékenységet szeretnénk végezni, de nincs határozott elképzelésünk arról, hogy pontosan mi is tudna minket szórakoztatni. Szerencsére úgy döntöttünk, hogy cselekszünk abban a bizonyos témában, és adunk egy kis listát azokról a dolgokról, amelyeket a laptopodon vagy a számítógépeden csinálhatsz, és amelyekkel elütheted az időt, és hosszabb ideig elszórakoztathatod magad.

online kaszinó ultrasportsbet

8 alig ismert kaszinó Európában

Ha a 2020-as évvel kapcsolatban szókapcsolati játékot játszanánk, valószínűleg nem a “szerencsés” lenne az első dolog, ami eszünkbe jutna.

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet