Az EP-választások után megkezdődhet a politikai ellenfelek, így például az RTL Klub felszámolása a kormánypártiak körében? 

Az Alfahír szúrta ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint nem részesülhetnek állami támogatásban, illetve nem minősülnek többé “kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak” a jövőben az alábbiak a valóságshow-k, 20-nál több részből álló szappanoperák, improvizációs műsorszámok és sorozatok és az úgynevezett scripted reality műsorok.

Rtl Klub Felszámolása Állami Támogatások
Megkezdődik Az Rtl Klub Beszántása? / Fotó: Nol

Mint a Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározatból kiderül, a “kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak nem minősülő filmalkotás tekintetében” mind a közvetlen, mind a közvetett támogatás lehetőségét megszüntette.

Az is kiderül, hogy a kérelmeket is elutasítja a mozgóképszakmai hatóság a támogatásra való jogosultság megállapítására vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy a kormányközeli TV2 legnagyobb konkurenciája, az RTL Klub népszerű műsorainak működése válik kérdésessé.

Teljesen felszámolhatják a már most is központosított, kormányközelbe került megyei lapokat

A már eddig is központosított megyei lapokat felszámolhatják, mondta több érintett lap munkatársa és vezetője is a Népszavá nak. A lapnak az egyik alkalmazott elpanaszolta, hogy amikor az egyik női mosdóban elromlott a villany, ki kellett volna hívni egy szerelőt. A lapvezetés viszont nem tett semmit napokig, mert még nem kapták meg “fentről” a hozzájárulást.

Az Alfahír szerint az RTL Klub 2019-es tavaszú műsorstruktúrájára hivatkozva a Cápák között, a Mi kus falunk, a Barátok közt, az Éjjel-nappal Budapest, a Konyhafőnök és az Isten veled Magyarország azok a műsorok, amelyekre vonatkozhat a kormányhatározat.

Azt fontos megjegyezni, hogy ez a határozatot nem kifejezetten az RTL Klubra szabták. Ám az Alfahír szerint a kormányhoz közeli médiát “nyilvánvaló módon nem fenyegeti a forráshiány.”

A két kereskedelmi tévé nézettségi adatai kapcsán kijelenthető, hogy a TV2 tartósan vagy egyáltalán nem tudott felülkerekedni az RTL Klubon. Ám vélhetően e határozat érvénybe lépése után ez változni fog, ugyanis a közkedvelt műsorokra nem igényelhető támogatás.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet