Követem Élet + Stílus Ruandában 50, abortuszon átesett nőt engedtek ki a börtönből

Ruandában 50, abortuszon átesett nőt engedtek ki a börtönből

Promóció

Ruandában az utóbbi időben 50 nőt zártak börtönbe, amiért személyes okok miatt végül az abortusz mellett döntöttek. Nemrégiben azonban kiengedték őket, mentesítve ezzel a legkomolyabb ítéletektől, amik országukban kaphatók. 

Pozitív lépés

Promóció
- Advertisement -

A ember jogi aktivisták nemrégiben fedték fel, hogy Ruandában 50 nőt ítéltek el, amiért abortuszon estek át. A bíróságon a legsúlyosabb büntetéseket szabták ki rájuk, hat hölgyet közülök életfogytiglanra, kettőt 25 évre ítéltek. A többiek pedig 12 hónaptól 20 évig kerültek rács mögé. Nemrégiben azonban kiengedték őket. Tom Mulisa, a Great Lakes Initiative for Human Rights and Development (GLIHD) szervezet egyik vezetője szerint ez egy pozitív lépés, írja a The Guardian. 

Ruandai nők, amint épp hálát adnak aznapi munkájukért / Fotó: Yagazie Emezi

Dr Agnes Odhiambo, a kenyai Human Rights Watch intézmény tagja szerint a nőket semmiképp sem kellene börtönre ítélni, amiért a reprodukciós jogaikat gyakorolják. Szerinte a ruandai kormánynak át kellene gondolnia, hogy a jövőben milyen büntetéseket ki ró azokra a hölgyekre, akik végül nem akarják egy gyermekkel gazdagítani életüket. 

Akadályok

Ruanda 2018-ban lazított az abortuszra vonatkozó szabályokon. Csak azoknak engedélyezték a műtétet, akiket megerőszakoltak, házasságba kényszerítettek vagy egészségügyi veszélyei voltak a terhességnek. Ha erre sor kerül, csak szakképzett orvos végezheti a beavatkozást, habár a biztonságos eljárások a legtöbb nő számára nem adatott meg az országukban az anyagi körülményeik folytán. 

Angliában tablettával oldják meg az abortuszt a kijárási tilalom alatt

A cikke szerint múlt héten az Egyesült Királyság kormánya jóváhagyta a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az angol nők a koronavírus-járvány alatt is tudjanak abortusztablettát felíratni. Korábban a Brit Terhességi Tanácsadók (BPAS) petíciót intéztek a kormányhoz az ügy érdekében, hiszen a kijárási tilalom alatt sokan nem jutnának el a kórházakba.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a reprodukciós jogok gyakorlása legális, kulturális és hitéleti akadályokba ütközik. Ezek pedig automatikusan magukkal rántják a társadalmi stigmák által való megkülönböztetést.  Mindez szinte lehetetlenné teszi, hogy a ruandai nők biztonságos abortuszon essenek át. Így sokan a törvényt megkerülve, egészségügyileg kevésbé megbízható megoldásokhoz folyamodnak. Az országban a 2013-as adatok szerint évente 60 ezer abortuszt végeznek, a terhességek 22%-a pedig megszakítással végződik. 2014-ben 227 nőt zártak börtönbe, amiért elvetették magzatukat.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3