Ruandában az utóbbi időben 50 nőt zártak börtönbe, amiért személyes okok miatt végül az abortusz mellett döntöttek. Nemrégiben azonban kiengedték őket, mentesítve ezzel a legkomolyabb ítéletektől, amik országukban kaphatók. 

Pozitív lépés

A ember jogi aktivisták nemrégiben fedték fel, hogy Ruandában 50 nőt ítéltek el, amiért abortuszon estek át. A bíróságon a legsúlyosabb büntetéseket szabták ki rájuk, hat hölgyet közülök életfogytiglanra, kettőt 25 évre ítéltek. A többiek pedig 12 hónaptól 20 évig kerültek rács mögé. Nemrégiben azonban kiengedték őket. Tom Mulisa, a Great Lakes Initiative for Human Rights and Development (GLIHD) szervezet egyik vezetője szerint ez egy pozitív lépés, írja a The Guardian. 

Ruandai Nok E1590159399427
Ruandai Nők, Amint Épp Hálát Adnak Aznapi Munkájukért / Fotó: Yagazie Emezi

Dr Agnes Odhiambo, a kenyai Human Rights Watch intézmény tagja szerint a nőket semmiképp sem kellene börtönre ítélni, amiért a reprodukciós jogaikat gyakorolják. Szerinte a ruandai kormánynak át kellene gondolnia, hogy a jövőben milyen büntetéseket ki ró azokra a hölgyekre, akik végül nem akarják egy gyermekkel gazdagítani életüket. 

Akadályok

Ruanda 2018-ban lazított az abortuszra vonatkozó szabályokon. Csak azoknak engedélyezték a műtétet, akiket megerőszakoltak, házasságba kényszerítettek vagy egészségügyi veszélyei voltak a terhességnek. Ha erre sor kerül, csak szakképzett orvos végezheti a beavatkozást, habár a biztonságos eljárások a legtöbb nő számára nem adatott meg az országukban az anyagi körülményeik folytán. 

Angliában tablettával oldják meg az abortuszt a kijárási tilalom alatt

A cikke szerint múlt héten az Egyesült Királyság kormánya jóváhagyta a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az angol nők a koronavírus-járvány alatt is tudjanak abortusztablettát felíratni. Korábban a Brit Terhességi Tanácsadók (BPAS) petíciót intéztek a kormányhoz az ügy érdekében, hiszen a kijárási tilalom alatt sokan nem jutnának el a kórházakba.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a reprodukciós jogok gyakorlása legális, kulturális és hitéleti akadályokba ütközik. Ezek pedig automatikusan magukkal rántják a társadalmi stigmák által való megkülönböztetést.  Mindez szinte lehetetlenné teszi, hogy a ruandai nők biztonságos abortuszon essenek át. Így sokan a törvényt megkerülve, egészségügyileg kevésbé megbízható megoldásokhoz folyamodnak. Az országban a 2013-as adatok szerint évente 60 ezer abortuszt végeznek, a terhességek 22%-a pedig megszakítással végződik. 2014-ben 227 nőt zártak börtönbe, amiért elvetették magzatukat.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet